Elérték céljukat a szigorítások

Bencze: csökkent a balesetek száma

A szigorítások következményeként csökkent a balesetek száma 2008-ban - mondta az országos rendőrfőkapitány szerdán az MTI-nek Kecskeméten, egy diszkóbalesetet rekonstruáló dokumentumdráma országos bemutatóján.

2009.03.25 13:10MTI

Az objektív felelősség bevezetése és az ittas gépjárművezetők esetében alkalmazott zéró tolerancia következményeként 23 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma 2008-ban Magyarországon - mondta Bencze József altábornagy. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője közölte: közlekedésbiztonsági szempontból fontos a jogi környezet, hiszen ha szigorodik a szabályozás, akkor az állampolgárok többsége jogkövető magatartást tanúsít. 

A 23 százalékos csökkenés ellenére 2008-ban 970 ember halt meg a közutakon, ami csaknem duplája, a kicsit kisebb lélekszámú Ausztriában, hasonló balesetekben meghaltak számának. Az ittas gépjárművezetők a balesetek tíz százalékát követik el, ami szintén magas szám, ezért ebben az évben további 500 alkoholszondát kap a rendőrség - közölte Bencze József. 

Hozzátette: tavaly a rendőrség fokozott ellenőrzéseinek köszönhetően hétezernél is több vezetői engedélyt vettek el ittas sofőröktől. Az tábornok beszámolt arról, hogy az objektív felelősség tavaly májusi bevezetése óta érzékelhető módon lassult a forgalom az autópályákon. Reményei szerint máshol is bekövetkezik ugyanez, amit további ellenőrzésekkel "segít" a rendőrség. A hatóság még idén 600 sebességmérőt szeretne beszerezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.