Bűnügy

Bűncselekmények elkövetésében közreműködő ügyvédet ítéltek el

Fiktív cégek alapításához nyújtott segítséget.

2023.05.26 10:46MTI

Jogerősen négy év fogházbüntetésre ítélt a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla egy ügyvédként dolgozó férfit, aki foglalkozásának felhasználásával közreműködött bűncselekmények elkövetésében - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A döntéssel - egyetértve a fellebbviteli főügyészség álláspontjával - a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék határozatát.

A férfit a fogházbüntetés kiszabása mellett négy évre eltiltotta a bíróság az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától.

A tényállás szerint a férfi 2020-ban fiktív cégek alapításához nyújtott segítséget.

A társai által elkövetett úgynevezett számlaeltérítéses csalásból eredő pénzeket a fiktív cégek bankszámlájára utalták, amelyeket aztán fiktív jogcímeket megadva további számlákra utaltak, végül készpénzben felvettek.

Az ügyvéd abba is beleegyezett, hogy ügyvédi letéti számlájára a fenti bűncselekményből származó pénzt helyezzenek el. Később az 51 millió forintot felvette, és átadta egyik társának.

Az ügyvéd a közreműködéséért 1,7 millió forintot kapott.

Az indoklás szerint pénzmosásnak minősül, ha valaki - általa tudottan - más által elkövetett bűncselekményből származó pénzt harmadik személynek megszerez, és súlyosabban büntetendő, ha ezt egy ügyvéd követi el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.