Az elkövető és az utas azonnal meghalt

Pilótahibák okozták a tragikus sárkányrepülő-balesetet

Lezárta a nyomozást a rendőrség annak a légibalesetnek az ügyében, amelyben egy sárkányrepülő pilótája és utasa is életét vesztette tavaly augusztus végén Szolnokon.

2009.03.03 09:35HavariaPress

A hatóságok megállapításai szerint a tragédiát kizárólag az elhunyt pilóta hibái okozták, így az elkövető halála miatt megszüntetették az eljárást. Mint a hírügynökség korábban hírül adta, Szolnok belterületén 2008. augusztus 28-án délután lezuhant egy motoros sárkányrepülő; 43 éves szolnoki utasa és a vele utazó 35 éves besenyszögi nő életét vesztette.

A nyomozás azt állapította meg, hogy a légi jármű vezetője egy repülési manőver során túllépte az engedélyezett terhelési, sebességi és manőverezési korlátokat, s a sárkányrepülő emiatt zuhant a Thököly úti honvédségi terület egyik épületének tetejére. A baleset következtében a pilóta és az utasa a helyszínen életét vesztette, ráadásul a légi járműben és az épületben is jelentős anyagi kár keletkezett. A szakértők bevonásával elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a légi jármű repülésre alkalmas műszaki állapotban volt, a balesetet nem műszaki hiba vagy egyéb külső tényező okozta, az kizárólag a légi járművet vezető férfi szabályszegései miatt következett be.

Rögzítette a lefolytatott vizsgálat azt is, hogy az utas szállítása a kellő engedélyek hiányában, jogi szempontból nem volt szabályos, illetve a pilóta olyan területről kezdte meg a repülést, amely területre nem rendelkezett hatósági engedéllyel.

Tekintettel arra, hogy a baleset eszerint csakis a pilóta szabályszegései miatt következett be, ám ő a zuhanás során életét vesztette, ezért a nyomozást - az elkövető halála miatt - az eljáró hatóság megszüntetette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.