Tudatos időzítés?

Horogkeresztet festettek a révkomáromi zsinagóga falára

Ismeretlen tettesek horogkeresztet festették pénteken a szlovákiai Révkomárom zsinagógájának falán 2006-ban elhelyezett emléktáblára.

2008.01.26 08:19MTI

A falra felfestették a 88-as számot is. Mivel a latin ábécében a nyolcadik betű a "H", ezért neonáci szervezetek gyakran használják a "Heil Hitler!" üdvözlési forma rövidítésére, helyettesítésére. A bűntény időzítése alighanem tudatos, mert a kis lélekszámú révkomáromi zsidó közösség a holokauszt világnapjának alkalmából két nap múlva készül megemlékezni a városból elhurcolt és haláltáborokban elpusztult embertársairól. A rendőrségi megkezdte a nyomozást. A
 
hitközséget képviselő Paszternák Tamás közleményben reagált a történtekre, amelyben arra kérik az embereket: tegyenek meg mindent az egyre erősödő gyűlölködés ellen, beszéljenek a vészkorszak áldozataitól, hogy ily módon megőrizzék emléküket, amely semmiképpen sem merülhet feledésbe. 

Révkomáromban a II. világháború előtt háromezer zsidó vallású ember élt és három zsinagóga állt a városban. Ezek közül csak a legkisebb, a zsidó Menház épületében helyett kapott zsinagóga maradt meg, amelyet a ma Révkomáromban elő mintegy kétszáz zsidó használ.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.