Bűnügy

Milliárdos áfacsalás miatt emeltek vádat hét ember ellen

A nyomozás során gépjárműveket, hajót, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak.

2022.11.29 21:30MTI

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet hét tagjával szemben, aki több mint egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

A főügyészség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a bűnszervezetet létrehozó és irányító dunavecsei férfi és társai 2018 és 2021 között a forgalmi adó elkerüléséért és áfa jogosulatlan megszerzéséért szájmaszkok, folyékony kijelzővédők, pendrive-ok, külső memóriakártyák és más kisméretű termékek színlelt adásvételével foglalkoztak.

A bűnszervezetbe bevont szlovák, szlovén, cseh és horvát cégek kizárólag a továbbszámlázó szerepét töltötték be a láncolatban, valós tevékenységet nem végeztek.

A számlázási rendszer alján álló, belföldi beszerzést igazoló magyar cégek szintén nem végeztek valós üzleti tevékenységet, a fiktív számlák kiállítása után jelentős áfatartozást hátrahagyva eltűntek.

A nyomozás során gépjárműveket, hajót, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak - írták.

Az ügyészség hat férfit és egy nőt bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádol, míg a bűnszervezet irányítójának pénzmosás bűntette miatt is felelnie kell.

Velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza az ügyészség, azzal, hogy kedvezménnyel nem szabadulhatnak, továbbá a bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonukat is el kell kobozni - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.