Tűzszerészek

Szovjet robbanótestek és lőszerek kerültek elő Maglód külterületén - fotók

RPG-40-es kézigránátok és nyolcvankilónyi gyalogsági lőszer került elő.

2022.09.23 12:34MTI

Szovjet robbanótestek és lőszerek kerültek elő Maglód külterületén, egyebek között RPG-40-es kézigránátok és nyolcvankilónyi gyalogsági lőszer - írta a Magyar Honvédség tűzszerész és hadihajós ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

A közelmúltban érkezett bejelentésre kiérkező tűzszerészek fémkereső műszerrel átvizsgálták a területet és négy szovjet RPG-40-es romboló hatású, harcjármű elleni kézigránátot, egy RG-42-es és egy F-1-es típusú, ugyancsak szovjet kézigránátot ástak elő.

A több méter mély gödröt feltárva a kézigránátok közelében nyolcvankilónyi 7,62 milliméteres gyalogsági lőszer is előkerült eredeti faládában, gyári csomagolásban. A lelet jó állapota annak is köszönhető, hogy a tárolóegységeket nyolc évtizede szurokkal légmentesítették - közölték.

A bejegyzésben emlékeztettek arra, hogy a most a tűzszerészek által elszállított robbanóeszközök a második világháborúban Budapest védelmére kiépített Attila-vonal első, Alsógödtől-Dunaharasztiig húzódó vonala környékén lezajlott összecsapásokból maradhattak vissza. A szántóföldön található gödröt pedig a háborút követően temethették be - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.