Bűnügy

Súlyosításért fellebbezett az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében

A terheltek és védőik tudomásul vették az ítéletet.

2022.05.25 23:30MTI

Súlyosításért fellebbez az ügyészség egy minősített hivatali vesztegetés ügyében - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Azt írták: a vádirat lényege szerint két férfi - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik bűnügyi igazgatóságának osztályvezetője és egy könyvelési szolgáltatások nyújtásával foglalkozó cég vezetője - egy harmadik társukkal abban állapodott meg, hogy a könyvelési szolgáltatást végző céggel kapcsolatban álló vállalkozóknak pénzért felajánlják, hogy a NAV-nál indult és őket érintő eljárásokról adatokat szolgáltatnak, és szükség esetén azokat számukra kedvezően befolyásolják. A korábban közszolgálati jogviszonyban álló terhelten felüli vádlottak cégek ügyvezetői voltak.

Az ügyben a február 22-én tartott előkészítő ülésen nyolc vádlott közül hárman a vádirattal egyezően beismerték bűnösségüket, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, ezért esetükben a bíróság elkülönítette az ügyet, míg az alapügy a többi vádlott vonatkozásában tárgyalással folytatódik.

Az elkülönített ügyben elnapolt és május 24-én folytatott előkészítő ülésen a Fővárosi Törvényszék ítéletet hozott a vezető beosztású személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben.

A bíróság a vádirati tényállással egyezően bűnösnek mondta ki a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottakat. A könyvelési szolgáltatást nyújtó cég vezetőjét 2 év, 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 3 millió forint, míg a két vállalkozót 2 millió 250 ezer forint és 4 millió 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélettel szemben a vád képviseletét ellátó ügyész fellebbezést jelentett be mindhárom vádlott terhére súlyosításért - egy esetben a minősítést is támadva -, míg a terheltek és védőik tudomásul vették az ítéletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.