Bűnügy

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emeltek vádat

Az ügyészség közleményében ismét cáfolta azt a sajtóban megjelent információt, hogy a rendőrök szolgálati autójának fedélzeti kamerája a bűncselekmények elkövetéséről képet rögzíttet.

2022.05.19 11:57MTI

Hajléktalanokat bántalmazó rendőrök ellen emelt vádat a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy vádirata szerint 2021 januárjában a húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén, járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg.

Hozzátették: egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő és ittassága miatt magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször megrúgta a fején, majd pár nap múlva a sértett kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva arra bírták rá, hogy "léggitározzon" és énekeljen. Erről az egyik vádlott videófelvételt készített, amit elküldött egy mohácsi kollégájuknak, az üzenetet fogadó rendőr reagált a videóra, de a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről nem tett feljelentést, amivel ő is bűncselekményt követett el.

A rendőrök egy másik alkalommal a sértettet és egy másik hajléktalant könnygázspray-vel indok nélkül lefújtak, egyiküket az egyik vádlott lábon rúgta, amit szintén levideóztak.

A főügyészség közlése szerint az egyik bántalmazó rendőr további katonai bűncselekményt is elkövetett azzal, hogy szolgálata végén jelentésében - elöljáróit megtévesztve - valótlanul állította azt, hogy intézkedett egy személygépjármű vezetőjével szemben, holott az ellenőrzés a valóságban nem történt meg.

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy azzal a rendőrrel szemben, aki nem tett feljelentést a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről, a bíróság alkalmazzon megrovás intézkedést. A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket bántalmazó rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség esetükben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Az ügyészség közleményében ismét cáfolta azt a sajtóban megjelent információt, hogy a rendőrök szolgálati autójának fedélzeti kamerája a bűncselekmények elkövetéséről képet rögzíttet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.