Ítélet

Beton fedlap sújtott halálra egy munkást - elítélték a baleset okozóit

A munkásnek esélye sem volt.

2021.10.15 12:13MTI

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt első fokon, nem jogerősen fejenként 1 év 4 hónap, két évre felfüggesztett fogházra ítélte, valamint építőipari foglalkozásától egy évre eltiltotta és a bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a Szombathelyi Járásbíróság azt a munkavezetőt és munkagépkezelőt, aki miatt tonnás beton fedlap esett egy munkásra - tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője pénteken az MTI-t.

Tóth András az ítélet indoklását ismertetve felidézte, hogy a halálos munkahelyi baleset 2019 nyarán történt Szombathelyen, egy távhővezeték javítása során. Az elsőrendű vádlott a hibaelhárítás gyakorlati irányításáért volt felelős, a másodrendű vádlott munkagépkezelőként, a sértett pedig fűtésszerelőként dolgozott.

A meghibásodott vezeték egy 2,5 méter mélyen lévő szerelőcsatornában futott, amelyről a földet és beton fedlapot a munkagéppel távolították el - írta le az eset körülményeit.

A másodrendű vádlott a terepviszonyok miatt az egytonnás beton fedlapot csak függőleges helyzetig tudta felállítani, ezért - szabálytalanul - a talpakkal rosszul lerögzített árokásó-rakodógép kanalával támasztotta ki.

Miután a hibás csőszakaszt megtalálták, a sértett lement a munkagödörbe és megkezdte a hiba elhárítását, az elsőrendű vádlott pedig közben a cég telephelyére ment a javítási anyagokért.

A gép megbillent, a beton fedlapot tartó kanál elmozdult, a tonnás fedlap pedig a szerelőcsatornában dolgozó sértettre dőlt és a halálát okozta.

Ítéletének indoklásában a bíróság leszögezte: az elsőrendű vádlott mint munkahelyi vezető eltűrte, hogy a beton fedlap a szabályokat megszegve legyen kitámasztva, és úgy távozott a helyszínről, hogy nem jelölt ki maga helyett irányítót.

A másodrendű vádlott pedig nem rendeltetésszerűen használta a rakodógépet és nem győződött meg arról, hogy a gép hatósugarában nem tartózkodnak emberek.

Az ügyész mindkét vádlott esetében súlyosbításért, az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet. Az ítélet nem jogerős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.