Bűnügy

Embercsempészet és sanyargatás miatt ítéltek el egy afgán férfit Vasban

12 migránst zsúfolt a jármű utasterébe és csomagtartójába.

2021.09.10 12:12MTI

Embercsempészés bűntette és a csempészett személyek sanyargatása miatt öt év börtönre ítélt a Sárvári Járásbíróság egy hat éve Magyarországon tartózkodó, oltalmazotti státusszal rendelkező, letartóztatásban lévő afgán férfit, akit a nem jogerős ítélet szerint 10 évre kitiltottak Magyarország területéről is - tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t pénteken.

Tóth András közölte: az elmúlt években a férfi Budapesten élt, ahol munkahelyén megismerkedett egy - a rendőrségi nyomozás során nem azonosított - férfival, akivel megegyezett abban, hogy afgán állampolgárokat fog Ausztriába szállítani.

A szóvivő szerint a vádlott ezt követően a Blaha Lujza téren találkozott az ismeretlen, magát szintén afgánnak mondó férfival, akitől nyolcvanezer forint útiköltséget vett át, valamint egy telefonos közösségi alkalmazáson keresztül megkapta azokat a GPS-koordinátákat, ahol az illegális migránsokat később felvette, illetve ahová szállítania kellett volna őket.

A vádlott 2020. május 28-án egy bérelt autóval győri lakhelyéről a magyar-román határ közelében megadott helyre ment, ahol 12, Magyarországra illegális módon bejutott, személyes okmányokkal nem rendelkező, magát afgánnak mondó migránst zsúfolt a jármű utasterébe és csomagtartójába.

Az autót az M86-os autóúton Nick község közelében egy közúti ellenőrzés miatt megállították a rendőrök, a benne ülőket pedig előállították.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott azzal, hogy a migránsoknak segítséget nyújtott a tiltott határátlépéshez, illetve szállította őket, embercsempészés bűntettét követte el, azzal pedig, ahogyan az autó utasterében, de legfőképp a csomagtartóban összezsúfolta, sanyargatta őket.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében fellebbezett. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, amely ellen nem jelentettek be újabb fellebbezést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.