Tűzszerészek

Világháborús bombát hatástalanítanak péntek éjjel a Kerepesi úton

Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

2021.01.22 00:30MTI

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik. A Mávinform azt közölte: a Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Keleti és Kőbánya felső között, 22.30-tól várhatóan szombaton hajnali 1 óráig szünetel a vonatközlekedés; néhány éjszakai vonat helyett pedig pótlóbuszok közlekednek.


Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje csütörtökön az MTI-nek elmondta: a Kerepesi út 17-nél, az egykori gumigyár területén építkezési munkálatokat végeznek, szerdán ott került elő egy robbanótest. A tűzszerész katonák megállapították, hogy egy 1938-ban, Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibombát találtak. Az ilyen típusú eszközöket a második világháborúban az ellenséges gyalogos erők visszaszorítására használták a magyar csapatok.


A Kerepesi úton talált robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.


Az együttműködő szervezetek - a Magyar Honvédség, a rendőrség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Józsefvárosi Önkormányzat, valamint az érintett közlekedési társaságok - a vasúti menetrend és a közutak forgalmának figyelembevételével - végzik feladataikat.


A biztonsági intézkedésekre este 8 órától kell számítani. A Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatok menetrendjéről a MÁV, a forgalomkorlátozásokról a rendőrség, az érintett épületek kiürítéséről és a befogadóhelyekről a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján lehet tájékozódni - közölte a kommunikációs tiszt.


Markovics Zita kiemelte: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.


A police.hu-n csütörtök délután azt közölték: a bomba hatástalanítása miatt péntek este fél 8-tól kiürítik a VIII. kerületi Asztalos Sándor út 7. és 8. alatti társasházat.


Ezenfelül péntek este fél 9-től szombaton hajnali 2 óráig lezárják az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között, továbbá 21.45-től szintén szombat hajnali 2 óráig a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között - közölte a rendőrség.


A Mávinform csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: rendőrség kiüríti és lezárja a területet, amely érinti a Kerepesi úti felüljárótól a Keleti pályaudvarról kivezető vonalszakaszt. Emiatt a Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Keleti és Kőbánya felső között, 22.30-tól szünetel a vonatközlekedés várhatóan szombaton hajnali 1 óráig.


A forgalomkorlátozás 14 személyszállító vonat közlekedését érinti. A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy a hatósági lezárás előtti időre tervezzék utazásukat, amikor még a megszokott útvonalon, kevesebb átszállással érhetnek el úti céljukhoz. Aznap utolsó vonatként 22.20-kor, Kunszentmiklós-Tass állomásra indul az S25-ös járat, a Pécsről 19.27-kor induló, IC811-es számú Sopianae InterCity 22.14-kor pedig még beérkezhet a főpályaudvarra. Szombat hajnalban menetrend szerint megindulhat a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvarról.


A lezárás ideje alatt: a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalak Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalak közös szakaszán, a Keleti és Kőbánya felső között pótlóbuszok közlekednek néhány éjszakai vonat helyett.


A 347-es számú, Bécsből Bukarestbe közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat nem megy be a Keleti pályaudvarra, helyette Budapest-Kelenföld (menetrend szerint 22.04-kor), illetve Ferencváros állomáson (22.11-kor) tudnak fel- vagy leszállni az utasok. Ferencvárosból pótlóbusz szállítja a Keletiig a Bécs irányából érkezőket. A Békéscsaba, Bukarest irányába utazókat a Keleti melletti parkolótól (Thököly út) 23.10-kor induló pótlóbusz szállítja Kőbánya felsőre, ahol fel tudnak szállni a nemzetközi gyorsvonatra.


Az információs térképek megtekinthetők a MÁV-csoport weboldalán - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.