A jég vastagsága 70 centiméter is lehet!

Jégzajlás a Tiszán - harmadfokú készültség Kiskörénél

Az árhullámok kialakulásával a Tiszán felgyorsult a jégzajlás, ezért a jégtábláknak a kiskörei vízlépcsőn történő átvezetése érdekében harmadfokú készültséget rendeltek el, valamint rendkívüli üzemrendet léptetnek életbe a létesítménynél.

2009.01.26 17:10MTI

Varga László tájékoztatása szerint a Tisza északi részén és a Bodrog torkolatától délre jégzajlás figyelhető meg, a Tiszabercel feletti közel 35 kilométeres szakaszon viszont megszakításokkal áll a jég. A jég vastagsága általában 2-15 centiméter között van, de helyenként eléri a 70 centimétert is.

A szakember elmondta: a kiskörei vízlépcsőnél a zajló jég átvezetése érdekében a duzzasztást megszüntetik és rendkívüli üzemrendet vezetnek be. Ennek lényege, hogy hétfőn az esti óráktól megkezdődik a vízlépcsőnél a különböző vízszintek kiegyenlítése, amely várhatóan kedden hajnalra következik be.

Ezután átvezetik a jeget, majd kedden a déli óráktól újból visszatérnek fokozatosan a téli duzzasztási szintre. Szükség esetén a jégtörő hajókat is bevetik a jég levezetéséhez.

A vízlépcsőn kedden átvonuló jégtömeg előreláthatólag még aznap az éjszakai órákban eléri Szolnok környékét. A Kötikövizig ezért arra hívja fel a tulajdonosok figyelmét, hogy a zajló jég jelentős károkat okozhat a stégekben, tegyenek megelőző lépéseket, s értékeiket helyezzék biztonságba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.