152 alkalommal riasztották a tűzoltókat

Nincs elzárt település, sok a baleset

Nincs megközelíthetetlen település az ónos eső és a fokozott jegesedés ellenére sem csütörtök délben az országban, de sok a baleset, több megyében akadozik a buszközlekedés és a postai szolgáltatás.

Ónos eső: még nincs vége. Képek! képgaléria

2009.01.15 12:30MTI

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt mondta: Tolnában, Baranyában és Somogyban a településeket összekötő alsóbbrendű utakat a helyi Volán társaságok biztonsági okokból nem használják, van olyan útszakasz, amelyre a közútkezelő nem enged be járműveket.

A települések azonban más útvonalakon megközelíthetők. Tolna megyében a Paksi Volán Györkönybe, Kajdacsra, Pusztahencsére, Sárszentlőrincre és Pálfára nem indította el menetrend szerinti járatait, a Dombóvári Volán pedig a kisebb puszták irányába és Jágónak felé szünetelteti a buszközlekedést. Veszprém megye közútjain sokat javult a helyzet, mivel az éjszaka nem esett ónos eső, a közútkezelő pedig folyamatosan sózza az utakat.

Csima László, a Balaton Volán Zrt. vezérigazgatója közölte: valamennyi távolsági járatuk elindult, és késések nélkül tart a célállomások felé, Tihanyba azonban továbbra sem lehet busszal eljutni. Győr-Moson-Sopron megyében elindultak az autóbuszok csütörtök reggel, a főutak sónedvesek, járhatók, a jégbordás mellékutakon azonban kockázatos a közlekedés.

Éjjel nem esett ónos eső a Kisalföldön, ennek köszönhetően javult a közlekedési helyzet
- mondta Bognár László, a Kisalföld Volán Zrt. igazgatóhelyettese, jelezve, késésekre ennek ellenére lehet számítani, mivel a szokásosnál lassabb a közlekedés.

Fejér megyében, Pusztaszabolcs és Velence között hajnalban felborult egy csirkéket szállító autó, Fehérvárcsurgó és Kincsesbánya között szalagkorlátnak csúszott egy gépkocsi, Székesfehérváron betörte egy ház kerítését egy szóróautó, Sukorón keresztbe fordult az úton egy autóbusz - mondta R. Szabó Ágnes, a megyei rendőrség szóvivője.

Az Alba Volán reggeli járatai kisebb-nagyobb késésekkel és egy-két település kivételével mindenhova eljutottak. Komárom-Esztergom megyében több jármű az árokba csúszott, lehetetlenné vált a közlekedés az 1-es főúton Budapest felé, Tatabánya után. Reggel nyolc órakor még legalább húsz települést nem lehetett busszal megközelíteni, a térségben több autóbusz elakadt.

A Dunántúl több pontján akadozik a postai szolgáltatás a jeges utak miatt , de egyik postahivatal sincs zárva - közölte a Magyar Posta Zrt. csütörtök délelőtt. Tomecskó Tamás szóvivő tájékoztatása szerint a postajáratok 20-40 perces késéssel járnak, gondok elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részét jelentkeznek.

Budapesten csütörtök délelőtt ismét eleredt az ónos eső, ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az utakra vezényelt hetvenkilenc munkagépet és háromszáz munkást.

A társaság közlése szerint az újabb ónos eső elsősorban Budán és Pest magasabban fekvő részein okoz nagyobb gondokat.

A csütörtök reggelig terjedő 24 órában 152 közúti balesethez riasztották a tűzoltókat, ezek többsége az ónos esőtől jeges, csúszós utak miatt következett be - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Szentes György szóvivő elmondta, hogy a riasztások kilenc, főként dunántúli megyére korlátozódtak. Elsősorban kisebb balesetekhez riasztották a tűzoltókat, főként árokba csúszott autókat kellett kimenteniük. A balesetekben mintegy negyvenen sérültek meg, mindannyian könnyebben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délre megszüntette a riasztást a Nyugat- és a Dél-Dunántúlra, az ország többi régiójában elsőfokú riasztás van érvényben, ami azt jelzi: helyenként gyenge ónos eső vagy szitálás várható.

Tolnában továbbra is akadozik az autóbusz-közlekedés

Továbbra sem tudnak közlekedni a Gemenc Volán járatai Tolna megye több kistérségében, a közútkezelő késő délelőttre ígéri az útviszonyok javulását. (Bővebben a témáról!)

152 balesethez riasztották a tűzoltókat

Összesen 152 közúti balesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt 24 órában, ezek többsége az ónos esőtől jeges, csúszós utak miatt következett be - közölte csütörtök délelőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. (Bővebben a témáról!)

Három kamion pórul járt

Csütörtökre virradó éjszaka az ónos eső és a havazás következményeként Zala megyében három helyszínen is könnyebb kamionos balesetek miatt kellett segédkezniük a tűzoltóknak - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. (Bővebben a témáról!)

Egyes Volán-járatok nem indulnak el

Nem járnak a távolsági buszok a főváros és Budakeszi, Bicske, Biatorbágy, Etyek, Páty, Perbál, Telki és Zsámbék között Gyuricza László fődiszpécser tájékoztatása szerint. (Bővebben a témáról!)

Nincs fennakadás a vasútvonalakon

A reggeli vonatok gond nélkül elindultak és késés nélkül közlekednek az ország egész területén - közölte a MÁV szóvivője csütörtökön reggel az MTI-vel. (Bővebben a témáról!)

Csúszós utak, hólánc nélkül egy tapodtat se!

Országszerte csúszósak a fő- és mellékútvonalak, több megyében havazás vagy ónos eső nehezíti a közúti közlekedést - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. csütörtök reggel az MTI-t. (Bővebben a témáról!)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.