Tragédia

Ítéletet hirdetnek a parndorfi halálkamion ügyében

Életfogytiglant kért az ügyészség több vádlottra a 71 ember, köztük négy gyermek halálával végződő embercsempészés miatt.

2018.06.14 10:56ma.hu

Az osztrák autópályán 2015. augusztus 27-én délelőtt egy tehergépkocsiban 71 migráns holttestét találták meg. A magyar hatóságok a szerb határ közelében még aznap délután elfogtak négy gyanúsítottat. Emberölés és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tavaly májusban emelt vádat akkor már 11 férfi ellen.

A parndorfi ügyként elhíresült büntetőügy tárgyalását a Kecskeméti Törvényszék tavaly júniusban kezdte meg. Októberben - a szoros összefüggések miatt - egyesítettek a parndorfi esettel egy másik ügyet, amelyben három férfit vádoltak embercsempészéssel. Így tizennégyre emelkedett a vádlottak száma a büntetőperben. A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, hárman szökésben vannak.

MTI/EPA/Hans Punz

A vádirat 33 szállítás leírását tartalmazza, amelyek közül a 25. a parndorfi tragédia. A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között mintegy 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba.

A Kecskemétről a határra tartó járműben utazó 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

Az osztrák határt Hegyeshalomnál 9 óra után lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva távoztak a helyszínről.

A csempészek már másnap hajnalban ismét 67 embert zsúfoltak be egy zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig vitték.

A bezárt emberek itt ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így életben maradtak.

A főügyészség a vádlottakkal szemben bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt fegyházbüntetés és kiutasítás kiszabására tett indítványt.

A 71 ember halálát okozó első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottal szemben emberölés miatt a főügyészség - a másodrendű vádlott kivételével - életfogytiglan kiszabását kérte.

Valamennyi vádlott védője vitatta, hogy védence bűnszervezetben követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Többen is azzal védekeztek, hogy mivel korábban már többször is hasonló módon csempésztek embereket, nem számítottak tragédiára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.