Állatkínzás

Börtönbe kerülhet a tanár, aki élő állatokat boncoltatott diákjaival

Éveken keresztül ment az állatkínzás a keszthelyi gimnáziumban.

2018.03.04 08:53ma.hu
hirdetés

Élő állatokat boncoltak a diákok egy keszthelyi gimnáziumban.

A Vajda János Gimnázium biológia-szakkörében évek óta végeztek boncolásokat, illetve "kémiai kísérleteket". A foglalkozásokra a hatosztályos gimnázium 13-18 éves tanulói jártak. Bár a szakkörön folyó kísérletek iskolaszerte hírhedtek voltak. Erről egy diák mesélt a HVG-nak.Állítása szerint különböző állatokat boncoltak fel az évek során: nyulat, skorpiót, gőtét, papagájt, tengerimalacot, kiscsibét, vagy épp egy vaddisznó fejét.

Állítása szerint az is előfordult, hogy a tanár egy "élő denevért" hozott be, vagy azért vezettek áramot egy élő békába, hogy a reflexeit vizsgálják. Hogy mit használnak azon múlt, hogy a tanár mit tudott szerezni, mennyibe került az állat.

A kísérleteket tartó tanár azóta eltűnt az iskolából, "közös megegyezéssel távozott".

Sokan nem csak a Frankensteinnek elnevezett tanárt, G. Zsoltot, hanem az iskola vezetőségét is felelősnek tartják.

A rendőrség állatkínzás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az állatkínzásért alapesetben két év börtönbüntetést lehet kapni, ha az állatnak különös fájdalommal és szenvedéssel jár a kínzás, akkor három év a maximálisan kiszabható büntetés.

A Bors által megkérdezett jogi szakértő szerint ez súlyosabb eset, mivel a tanár a diákok bevonásával végezte a kísérleteket, ami rossz hatással lehetett rájuk.

"Vizsgálandó, hogy rendszeresen boncoltak élő állatot vagy csak egyszer. Emellett felmerülhet a kiskorú veszélyeztetése gyanúja is, amiért egytől öt évet lehet kapni. A kettőt összevonva, halmazati büntetésül akár hét és fél év börtönnel is sújthatják" - mondta el a lapnak dr. Kamarás Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.