Szugárszennyezés

Magyarországot is elérte a radioaktív felhő

A levegőben Ru-106 izotóp mutatható ki, a forrás már meghatározhatatlan...

2017.11.10 13:49ma.hu

Mint ahogyan arról a ma.hu is beszámolt , közel egy hónapja megmagyarázhatatlan radioaktív anyagot észleltek Európa felett. Október elején a német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal a ruténium 106-os izotópjának emelkedett szintjét jelezte. Az elemzések szerint az Urál déli részéről származhatott.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október 13-án - a tagállamok által megküldött mérési adatok és információk alapján - összefoglaló jelentést készített a környezetellenőrző rendszerek méréi eredményeiről. A jelentés próbálja nyugtatni a kedélyeket, mint írták, a levegőben kimutatható Ru-106 izotóp mennyisége csökkenő tendenciát mutat és nem jelent egészségügyi kockázatot.

A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) közlése szerint egy oroszországi vagy kazahsztáni nukleáris létesítményben történhetett baleset szeptember utolsó hetében. A szervezet viszont kizárta a reaktorbaleset lehetőségét, ehelyett azt valószínűsítik, hogy egy nukleáris fűtőanyag-kezelő, vagy orvosi célú radioaktív izotópokkal foglalkozó létesítményben történt probléma. Egy biztos, a radioaktív szennyezés kiindulási pontja földrajzilag nem beazonosítható...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.