Baleset

Megharapta egy kullancsfertőzött macska, belehalt

Szakértők szerint ez az első olyan dokumentált eset, amikor egy kullancsok által terjesztett betegség ilyen módon terjedt át emberre.

2017.07.25 12:15ma.hu
Fotó: Flickr

Egy kullancsfertőzött macska harapásába halt bele egy japán nő, szakértők szerint ez az első eset a világon, hogy kullancs okozta betegség ilyen úton terjedt át emberre, annak halálát okozva - írja a BBC.

A japán egészségügyi minisztérium közlése szerint az ötvenes éveiben járó nő egy legyengült kóbor macskát akart állatorvoshoz vinni, amikor az állat megharapta őt. Tíz nappal később halt meg, a vérvizsgálat kimutatta, hogy kullancsok okozta magas lázzal járó trombicitopénia (alacsony vérlemezkeszám) szindrómában (SFTS) szenvedett.

Mivel a nőn nem találták kullancscsípést, az orvosok szerint a betegség csak a kullancsfertőzött macska harapása révén terjedhetett át a nőre. Az SFTS egy viszonylag új fertőző betegség, amely először Kínában, Dél-Koreában és Japánban ütötte jelent meg.

A kullancs terjesztette vírus halálozási aránya akár 30 százalék is lehet, különösen az 50 év fölötti emberek esetében. A japán sajtó szerint az SFTS először 2013-ban bukkant fel a szigetországban, és azóta 266 ember betegített meg. Közülük 57-en meghaltak. valamennyi betegséget közvetlen kullancscsípés okozta. Kezelésére egyelőre nincs hatékony gyógyszer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.