Vihar

Egyetlen nap alatt 27 embert kellett kimenteniük a Balatonból a vízirendőröknek

Két szörfös annyira kimerült, hogy segítség nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

2017.07.03 13:13ma.hu
Fotó: Police.hu

Összesen kilenc esetben volt szükség vízirendőrökre a Balatonon vasárnap, ezalatt 27 embert mentettek ki a tóból, mindenkit másodfokú viharjelzés idején - tájékoztatott a Police.hu oldalon a rendőrség.

Több vitorlás műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni, vagy akadt fent homokpadon. Az erős, viharos szél miatti hullámzásban kishajóval, kajakkal és gumicsónakkal is elsodródtak, két szörfös pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ismét figyelmeztetett, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, mégis rendkívül meleg, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére, főleg az idősebbekére. A vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni, a vitorláshajók kivételével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.