Botrány

Visszaadta a lopott régészeti leletelek, orgazdaság miatt bíróság elé hurcolták

A múzeum levélben köszönte meg az idős asszonynak, hogy visszaszolgáltatta a tárgyakat. Ám közben kiderült, hogy lopás, majd orgazdaság miatt eljárás indult ellene.

2017.04.10 14:29ma.hu
Fotó: MTI

Bíróság elé kell állnia egy nyugdíjas asszonynak, aki 2009-ben megtalált és visszaszolgáltatott jó néhány ellopott régészeti leletet a szombathelyi Savaria Múzeumnak - írja a nyugat.hu.

Az asszony egy fiatal szombathelyi nő holmijai között találta meg a tárgyakat, aki egy ideig náliuk vendégeskedett, majd külföldre költözött. Ő kérte meg a családot arra, hogy őrizzék meg néhány táskáját. A lopott tárgyak akkor kerültek elő, amikor az egyik csomag leesett a szekrény tetejéről.

A nyugdíjas asszony azonnal bevitte a múzeumba a Savaria pecsétjével ellátott tárgyakat. Ott először nem akarták visszavenni a leleteket, majd a valós darabszámnál jóval kevesebbet jegyeztek fel. A nő rendőrt hívott, aki hazavitette vele az értékeket. Néhány nap múlva megjelentek nála a régészek, és mind a 208 darab leletet nyilvántartásba vették. Mint kiderült, a tárgyakat a Romkertben lévő raktárból emelték el, pénzbeli értékük csekély, kivéve azt az egy darab amforát, amit százezer forintra taksálnak a szakemberek.

A múzeum a lopás miatt feljelentést tett az idős nőnek pedig levélben köszönték meg a segítségét. Még pénzjutalmat is felajánlottak neki, de ezt visszautasította, mondván, a leletek visszaszolgáltatása állampolgári kötelessége volt.

A rendőrök külföldön megtalálták a tolvajt, aki 2007-ig a múzeum alkalmazottja volt. Tettéért megrovást kapott.

Az ügy itt kezd igazán kacifántossá válni: időközben a nyugdíjas asszony ellen is eljárás indult lopás gyanújával. Mivel hosszú orvosi kezelés alatt állt, ügyét 2016 őszén tárgyalta a Szombathelyi Járásbíróság. Ekkor derült ki, hogy már nem lopás, hanem orgazdaság miatt folytatnak eljárást ellene; az indoklás szerint azért, mert hét évvel korábban az ő házában foglalták le a leleteket.

A tavalyi tárgyaláson nem született ítélet, a bíró pedig azóta nyugdíjba vonult, és leadta az ügyet.

(Képünk illusztráció.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.