Garázdaság

Mindenkit terrorizált a putnoki család, a "rettenthetetlen hadsereg"

58 bűncselekménnyel gyanúsították a rendőrök egy, a környezetüket hosszabb időn át, rendszeresen terrorizáló család tagjait Putnokon.

2016.08.03 16:03Havariapress

A nyomozás a napokban zárult le vádemelési javaslattal az ügy tizennégy gyanúsítottjával szemben, akik közül tizenegyen vannak előzetes letartóztatásban.

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság egy 54 éves putnoki családfővel és 13 közeli rokonával szemben.

A család tagjai az elmúlt években, magukat ,,rettenthetetlen hadseregként" aposztrofálva jellemzően úgy biztosították megélhetésüket, hogy megfélemlített putnoki és sátai lakosoktól különféle módon elvették a pénzüket.

Volt, akitől védelmi pénzt szedtek, akadtak, akiket vásárlási kölcsönökbe kényszerítettek - oly módon, hogy a termék a családé lett, a hitel törlesztése pedig a sértetteké -, továbbá ötven-, illetve százszázalékos uzsorakamatra is adtak kölcsön pénzt.

Olyan eset is előfordult, hogy egy a gyanúsítottak által elkövetett garázdaság miatt kiszabott pénzbírságot az ügy sértettjének kellett kifizetni, mivel a család tagjai életveszélyesen megfenyegették.

Egy sátai lakos házát úgy vették el, hogy meggyőzték az egyedülálló asszonyt, jobb lenne neki, ha hozzájuk költözne. Eleinte jól bántak vele, majd fokozatosan elvették mindenét, végül rabszolgasorba taszították.

A család tagjai a bűncselekmények elkövetése során kifejezetten törekedtek arra, hogy áldozataikat emberi méltóságukban megsértsék, megalázzák; elhitették környezetükkel azt is, hogy velük nem lehet szembeszállni.

Emiatt a sértettek félelmükben sokáig hallgattak, a páncélt végül 2015 februárjában törték át az ózdi és a putnoki nyomozók.

A hatóság a tanúvédelmi lehetőségeket maximálisan kihasználva biztosította a sértetteket jogaik gyakorolásáról, így sikerült felszámolni a putnoki család szervezett ,,hadseregét" és felderíteni az általuk elkövetett bűncselekmény-sorozatot.

A család tagjait rablással, zsarolással, személyi szabadság megsértésével, szexuális kényszerítéssel, csalással és okirattal való visszaéléssel is gyanúsítják.

Az Ózdi Rendőrkapitányság az ügyekben indult nyomozásokat a napokban lezárta és az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek. A gyanúsítottak közül 11-en előzetes letartóztatásban vannak, ketten nem hagyhatják el lakhelyüket, egy férfi pedig más bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott börtönbüntetését tölti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.