Közlekedés

Így lehetne csak közlekedniük a traktoroknak és kombájnoknak

Mit keres traktor az úton, ha tiltja a tábla? Normális az, hogy felhordja a földet a közútra? Itt vannak a válaszok!

2016.07.15 17:00ma.hu
freedigitalphotos.net/dan

A nyári betakarítások időszakában számos megyében a közúti közlekedésében megélénkül a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek (traktorok), önjáró munkagépek (kombájnok) forgalma. A közlekedésben résztvevők gyakran találkozhatnak a velük azonos, vagy párhuzamos útfelületen közlekedő, vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.

A mezőgazdasági vontatók, lassú járművek, valamint önjáró munkagépek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben ha:

1.) Azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja a jelzőtábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg,

2.) Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak (világító és jelzőberendezések, fékberendezés),

3.) A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat a jármű vezetője betartja (indítónapló eseményszerű vezetése, határozat). Amennyiben a jármű vezetője az előírásokat nem tartja be, úgy az intézkedő rendőr a hatósági engedélyt a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni. 

4.) Leszerelt vágóasztallal közlekedik,

5.) A túlméretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik,

6.) A fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják.

7.) A szállított terményt letakarják. 

Ahhoz, hogy balesetmentesen megússzunk egy ilyen találkozást, a közlekedés biztonsága érdekében a nagyméretű mezőgazdasági járműveket, a terményszállító tehergépkocsikat fokozott figyelemmel közelítsük meg, legyünk türelmesek, előzékenyek és ahelyett, hogy hepciáskodnánk, inkább segítsük az ilyen jellegű járművek közlekedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.