Tragédia

Súlyosabb büntetést kaptak a halálos balesetet okozó lovasok

Súlyosabb büntetést kaptak másodfokon azok a hortobágyi lovasok, akik figyelmetlenül hajtottak egy országúton egy 25 tagú ménest, s emiatt egy arra haladó autós halálos balesetet szenvedett

2016.02.23 14:14MTI

Két év négy hónap fogházbüntetésre súlyosította a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak a büntetését, akik harmadik társukkal 2012. január elsején okoztak halálos balesetet a Hortobágyon. A vádlottak egy 25 lóból álló ménest hajtottak ki az útra, melybe szemből belerohant egy autós. A gépkocsit vezető fiatal férfi meghalt, barátnője maradandó sérülést szenvedett. Az ügyben első fokon a Hajdúböszörményi Járásbíróság hozott ítéletet 2015. júniusában, melyben az elsőrendű vádlottat 1 év 4 hónap, a másodrendűt 2 év szabadságvesztésre ítélte, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Ezt súlyosította most a Debreceni Törvényszék mindkét vádlott esetében 2 év 4 hónap fogházbüntetésre. A III. rendű vádlott büntetését ugyanakkor helybenhagyta, ő első fokon és most jogerősen is 10 hónap fogházbüntetést kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve.
Az ítéleti tényállás szerint az első- és másodrendű vádlottak 2012 januárjában korlátozott látási viszonyok között 25 lovat hajtottak Hajdúnánásról Polgár irányába, az állatok téli szálláshelyére. A hajtás alternatív útvonala nem volt járható, ezért választották a közutat, a ménest a Hortobágy folyó hídján hajtották át, közben a harmadrendű vádlott gépjárműve vészvillogóját működtetve a ménes előtt haladt. A főúton szemből érkező autós és vele utazó barátnője látták ugyan a másik sávban közeledő autóst, de a ménest legfeljebb 32-36 méter távolságban észlelték először, és ekkor már nem tudták elkerülni az ütközést a vágtázó lovakkal; a balesetben az autót vezető huszonéves férfi a helyszínen életét vesztette.

A Debreceni Törvényszék szerint a vádlottak tudatosan, az éjszakai sötétség határán hajtották fel a közútra a lovakat, amelyek több száz méteren át vágtáztak az úton. Bár nem állt szándékukban, hogy közvetlen veszélyt okozzanak, de kockáztattak, aminek más fizette meg az árát - fogalmazott a tanács elnöke, aki felelősnek mondta ki a felvezető autóst is, amiért vállalta a veszélyes menetet. Az indoklásban elhangzott az is: a szakértő a vádlottaknak legkedvezőbb adatokkal számolt, és szakvéleményében azt állapította meg, hogy a lovak 30 km/órás sebességgel haladhattak, valójában azonban ennél nagyobb lehetett a sebességük, a ménest 30 méteres távolságból észlelve pedig a baleset elkerülésére az autósnak semmi esélye sem volt, ami miatt a sértetti közrehatás teljes mértékben kizárható. A bíróság szerint a vádlottak azzal is megszegték az állathajtásra vonatkozó szabályokat, hogy ittasan kezdték el a hajtást, ráadásul a másodrendű vádlottat a bíróság segítségnyújtás elmulasztása miatt is elmarasztalta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.