Kárelhárítás

Havazás - OKF: folyamatosan érkeznek a riasztások

Szerda délután óta több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárással összefüggésben. Még csütörtök reggel is folyamatosan érkeztek a riasztások a katasztrófavédelem ügyeletére, jelenleg is egyszerre több tucat helyszínen dolgoznak a tűzoltók az országban.

2016.01.07 08:21MTI
katasztrofavedelem.hu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Hajdu Márton kifejtette: jellemzően a déli országban okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. Az ónos eső által leginkább érintett területeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát is korlátozták.

Baranya és Somogy megyében öt helyszínen fák dőltek a vasúti sínekre, ezek eltávolításáig az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok.

Emellett az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében - jellemzően a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében - egyes településeken, településrészeken volt, illetve van áramkimaradás.

Az OKF szóvivője elmondta: a társszervek (a rendőrség, a közútkezelő, az áramszolgáltatók) munkatársaival folyamatosan dolgoznak azon, hogy mielőbb elhárítsák a károkat.

Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, és indulás előtt tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.

Több megyében hófúvásra figyelmeztetnek

Egy megyében másodfokú, hatban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hófúvás veszélye miatt. Az érintett területeken az erős szél hótorlaszokat emelhet.

A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint országszerte számos településen tíz centiméternél is vastagabb a hóréteg. A 300 méter feletti települések közül Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 10, Bükkszentkereszten 13, Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van. Több 300 méter alatti településen, így Siófokon 10, Sármelléken 14, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt.

Csütörtök délig a megélénkülő, helyenként megerősödő szél a Dunántúlon helyenként, főként a Bakonyban kisebb hóátfúvásokat okozhat.

Kiemelték, hogy az ország délkeleti felén havazás, havas eső, eső, helyenként eleinte még ónos eső továbbra is előfordul. Délutánra a Tiszántúlra szorul vissza, majd estére várhatóan itt is megszűnik a csapadék. A hőmérséklet sok helyen kevéssel fagypont fölött alakul, így a hóréteg már kevésbé gyarapodhat. A reggeli órákban helyenként még eshet kis mennyiségű ónos eső, leginkább Észak-Magyarországon, illetve néhol Pest megyében és a határos területeken. Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 Celsius-fok, a késő esti plusz 1 mínusz 4 fok között valószínű.

- Áramkimaradás van Baranya megye harminchét településén

Baranya megye harminchét településén áramkimaradásokat okozott a csütörtöki havazás - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kasza Anett elmondta, hogy a havazás következtében leszakadó vezetékek miatt Pécs, Mohács és Siklós térségében harminchét településen van zavar az áramszolgáltatásban. Az áramkimaradás mintegy 6500 fogyasztót érint. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy fakidőlés miatt Orfű és Magyarhertelend között félpályás útlezárás van, de Mohácson és Kisnyárádon is fákat távolítanak el az útról a tűzoltók.

Csütörtök reggelig harmincöt hasonló útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.