Bűncselekmény

Rátámadt a mentőautóban az ápolóra - öt évet kapott

A férfi tavaly tavasszal rátámadott egy mentőápolóra, amikor ittasan elszenvedett sérülései miatt kórházba próbálták szállítani egy hajdúdorogi kocsma elől.

2015.09.09 15:03Havariapress

P. T. G.-hez 2014. április 19-én késő este riasztották a mentőket. A férfi ugyanis egy hajdúdorogi presszó előtt ráesett egy biciklitárolóra és megsérült. A szemtanúk szerint olyan ittas állapotban volt, hogy egymaga lábra sem tudott állni. A kiérkező mentősök a fejsérülttel Debrecenbe, a Kenézy Kórházba indultak.

A férfi menet közben folyamatosan ki akarta kapcsolni a biztonsági övet, de ezt az ápolónak akkor sikerült meggátolnia. Amikor a mentős úgy látta, hogy a férfi lenyugodott, leült az autóban a vádlottal szemben. P. T. azonban Hajdúböszörmény határában hirtelen kicsatolta a biztonsági övét, a zsebéből elővett egy 15 centiméter hosszú csavarhúzót és az ülésből kilépve, a betegágy mellett állva támadó testtartást felvéve fenyegetésképpen rákiálltott a mentőápolóra, hogy: "Mi van, kutya!"

Az ápoló, hogy elhárítsa a támadást, maga elé emelte a mentőstáskát, a vádlott mellkasához nyomta és úgy próbálta távol tartani magától. Közben szólt a mentőautó vezetőjének, hogy azonnal álljon meg. Amikor a jármű megállt, az ápoló kiugrott a kocsiból és a vádlottra zárta az ajtót. Felkapcsolták a kocsiban a fűtést, a meleg hatására a vádlott újra bódult állapotba került, így a rendőrök kiérkezéséig sikerült az autóban tartaniuk.

A mentőápoló - gyors reakciójának köszönhetően - a támadás során nem szenvedett sérülést.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság elsőfokú ítéletét - melyben a vádlottat különös visszaesőként 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá kötelezte 214 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is - az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az elsőfokú bíróság döntését a Debreceni Törvényszék akként változtatta meg, hogy a vádlott börtönbüntetését 5 évre, a közügyektől eltiltás tartamát pedig 6 évre enyhítette. A másodfokú bíróság megállapította, hogy P. T. G. tettét nem különös visszaesőként, hanem visszaesőként követte el, melynek büntetési tétele a büntető törvénykönyv szerint enyhébb, 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. A törvényszék úgy ítélte meg, hogy a büntetési célok elérése érdekében elegendő a középmérték alkalmazása - az 5 éves szabadságvesztés kiszabása. A bíróság a szabadságvesztés tartamának megállapítása során figyelembe vette azt is, hogy a vádlott megbánó magatartást tanúsított, a bocsánatot kért a sértettől, aki ezt el is fogadta. A Debreceni Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét egyebekben helybenhagyta. A Debreceni Törvényszék ítélete a mai napon jogerős és végrehajtandó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.