Az egész országra kiterjedő vizsgálat

A rendőrség vizsgálja a húszezer forint alatti lopásokat

Az egész országra kiterjedő vizsgálatot rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója az úgynevezett kisebb lopások ügyében - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

2008.10.13 07:20Magyar Nemzet

Az ORFK a lap megkeresésére közölte, hogy az összes olyan ügyet elemzik, amelyet a rendőrök a polgármesteri hivatalok jegyzőinek küldtek tovább, mert azokat szabálysértésnek minősítették. A Magyar Nemzet korábban több polgármesteri hivatal jegyzőjétől is kapott olyan információt, hogy az utóbbi időben számos olyan 20 ezer forint alatti elkövetési értékű lopás ügyét küldték át hivatalukba a rendőrségtől, amely szerintük a kisértékű lopás minősített esete, vagyis bűncselekmény, így a rendőrségnek kellene eljárnia az ügyben. 

A cikkben idézett rendőrségi források szerint az okozhat problémát, ha a bejelentők nem pontosan fogalmaznak és az általuk elmondottakból nem derül ki, hogy például a lopás bekerített helyről történt. Borbély Zoltán a legfőbb ügyészség szóvivője a lapnak elmondta: törvényességi felügyeleti tevékenységük kapcsán azt észlelték, hogy a rendőrség főként négy megyében - Borsod, Békés, Szabolcs és Zala - teszi át a jegyzőkhöz szabálysértési értékre elkövetett, de bűncselekményeknek minősülő ügyeket. A szabálysértési értékre elkövetett lopások száma az országban 2003-ban 18.152, 2004-ben 19.953, 2005-ben 18.398, 2006-ban 16.227 míg 2007-ben 21.497 volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.