Illegális bevándorlás

Kiürítették és fertőtlenítették a Keleti pályaudvar aluljáróját

Kiürítette délután a rendőrség a Keleti pályaudvarnál az aluljárót, ahol több száz illegális bevándorló tartózkodott. Ott étkeztek, aludtak, sőt, volt, aki sátrat is állított. Az akció után fertőtlenítették a területet.

2015.07.30 18:32MTI
MTI/Máthé Zoltán

Reggel a szegedi pályaudvaron tartott közegészségügyi ellenőrzést a Csongrád megyei kormányhivatal azután, hogy kedden este vérhas gyanúja miatt vittek kórházba 50 bevándorlót a Nyugati pályaudvarról.

Száradó ruhák, földön heverő táskák és rongyok, szőnyegek, felvert sátrak: így nézett ki a Keleti-pályaudvar környéke csütörtökön. Több száz migráns húzódott meg az eső elől az aluljáróban, ami a környéken élők szerint egy befogadótáborra hasonlított.

Délután több tucat készenléti rendőr jelent meg a helyszínen, akik először igazoltatták a migránsokat, később pedig mindnekit kitereltek onnan.Egy átlagos napon mintegy ezer illegális bevándorlót szállít a magyarországi befogadótáborok felé a MÁV-Start.

A vállalat vonatelőkészítési vezetője az M1 hírfolyamában azt mondta: minden nap fertőtlenítik a szállításra használt kocsikat.

"Megelőző fertőtlenítést alkalmazunk egy speciális fertőtlenítő szerrel"- mondta Tóth Zoltán.

Szegeden civil önkéntesek segítenek a bevándorlóknak a nagyállomás előtti téren. Enni, inni adnak nekik, van elsősegély-ügyelet, a migránsok tisztálkodni is tudnak, és mobil wc-ket is kihelyeztek.

Az önkéntesek folyamatosan takarítanak és fertőtlenítek, hogy megelőzzék a betegségeket. A Népegészségügyi hatóság csütörtök reggel átvizsgálta a hűtőket, amelyekben az élelmiszert tartják, illetve a mosdókat is. A járási tiszti főorvos azt mondta: a vasútállomások környékén van arra esély, hogy a fertőzés eléri a lakosságot.

"Ezt nem úgy kell érteni, hogy az ő jelenlétük önmagában veszélyes, hanem valóban vannak bizonyos lehetőségek, például a cseppfertőzéssel vagy az enterális úton terjedő megbetegedések, amelyek a lakossággal való találkozás során veszélyt jelenthetnek" - mondta Kovács Ferenc.

A szakemberek mintákat vettek a vonatokon és a pályaudvar helyiségeiben is. Azt mondják: a fővárosban észlelt hányásos-hasmenéses fertőzés Szegeden egyelőre nem bukkant fel.

MTI/Máthé Zoltán


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.