Elengedték a 12 éves román szurkáló fiút

Megint szabadon kószálhat - A Blahán fokozott a rendőri védelem

Akár egy újabb késelés esetén sem tehet mást a rendőrség, minthogy újra elengedi azt a 12 éves román gyereket, aki a fővárosi Blaha Lujza téren egy késsel súlyosan megsebesített egy 15 éves fiatalt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor azt közölte: megerősítették a Blaha Lujza tér környékének közbiztonsági védelmét.

2008.01.12 16:27MTI

A távirati irodának adott tájékoztatás szerint a gyermekkorú büntethetőségét a büntető törvénykönyv kizárja. "Nem büntethető, aki a cselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét nem töltötte be" - áll a jogszabályban. A BRFK ugyanakkor közölte azt is: miután a gyerek "egy fővárosi gyermekvédelmi intézmény lakója és mivel onnan állandóan megszökik, eltűnés miatt körözés hatálya alatt áll". Mint írták, amennyiben a gyerek akár a Blaha Lujza téren, akár máshol feltűnik, a rendőrök visszaszállítják őt a gyermekvédelmi intézménybe.

A gyereket korábban már többször bevitték az intézetbe, ám ezek az intézmények nyitottak, így szinte azonnal újra visszatért a Blaha Lujza térre. A BRFK intézkedett a Blaha Lujza tér környékének megerősített védelméről, péntek óta megnövelte a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője megerősítette korábbi álláspontjukat, miszerint a gyerekkorú román állampolgár ügye nem a rendőrségre tartozik. Mint mondta, ha kell, 600-szor is elfogják, ám nem tudnak vele mást tenni, mint a gyermekvédelmi intézetnek ismét átadni.

Ez azt jelenti, hogy ha a gyerek valakit újra megkésel, a rendőrség továbbra sem tehet mást, mint hogy újra elengedi - erősítette meg az MTI felvetését. Még délelőtt közölte a BRFK sajtóügyeletese, hogy eltávozhatott a rendőrségről a 12 éves román gyerek. A médiában Krisztiánként említett fiatal csütörtökön azért szúrta combon a nála három évvel idősebb fiút, hogy megszerezze mp3-as lejátszóját.

Az áldozatot súlyos sérüléssel szállították kórházba. A gyermekkorú szurkálót a súlyos testi sértés miatt a józsefvárosi rendőrségre vitték, ügyében már a BRFK gyermek és ifjúsági osztálya jár el. A gyereket egy fővárosi gyermek-, és ifjúságvédelmi intézetben helyezték el, miután törvényes képviselőjének jelenlétében a rendőrségen meghallgatták. Lapinformációk szerint a Romániából érkezett fiatal írni-olvasni nem tud és soha nem járt iskolába sem.

Az index.hu internetes portál korábban egy kisfilmben mutatta be a gyerek utcai életét, a 12 éves fiatal a képsorokon arról beszél, és be is mutatja: nem riad vissza attól, hogy erőszakkal vegye el a járókelők értékeit. Több médium is arról számolt be, hogy a jogszabályi hiányosságok miatt a szociális ellátórendszer és a rendvédelmi szervek közötti "lefedetlen területen" kallódó gyerek ügyében a magyar hatóságok tehetetlenek; nincs törvényes felhatalmazásuk arra, hogy egy gyerekkorú, külföldi állampolgárral szemben kényszerintézkedést alkalmazzanak. Amíg nem találnak megoldást a helyzetre, a gyerek lényegében szinte bármit büntetlenül megtehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.