Kidőlt fák, épületkárok...

Országszerte komoly károkat okozott a vihar

Országszerte károkat okozott a viharos időjárás, a tűzoltókat jellemzően a kidőlt fákhoz, épületkárokhoz riasztották, de a vasúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak felsővezeték-szakadások miatt.

2014.05.15 20:30MTI
freedigitalphotos.net/dan

Jelenleg kilenc megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés a szél miatt, pénteken még sok eső várható. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen.

Bakondi György délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a "kormányzat percnyi pontossággal figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden feltétel, eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen".

Hozzátette, a szükséges anyagi feltételek: homokzsák, homok, szállítókapacitás, továbbá az "élőerő" is biztosított a védekezéshez.

A főigazgató elmondta: az épületekben keletkezett károk miatt néhány helyen - elsősorban Borsod megyében - a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat.

Több térségben fennakadások keletkeztek a mobilszolgáltatásokban, mert 47 bázisállomás esett ki a viharos szél vagy az eső miatt. A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint a Balaton vízállása 128 centiméter volt csütörtökön, a Sió-zsilipen növelték a vízeresztés intenzitását.

A dél-balatoni településeken bevetettek 10 nagyteljesítményű szivattyút is, a kicsapódott víz Balatonba való visszaszivattyúzásához. Az üdülőövezetben bevetették az OKF oktatási központjának tiszthelyettes hallgatóit is, ami 45 fős erősítést jelent.

Jelenleg Fonyódon a legintenzívebb a védekezés. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vihar kezdete óta több mint 1300 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, döntően kidőlt fák és épületkárok miatt.

Összesen 131 lakóépület és 26 közintézmény sérült meg. Országosan csaknem 20 ezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás. A helyettes szóvivő beszámolt arról: a Balaton déli partján hét településen folyik árvízi védekezés: Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon, Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn.

A védekezés összesen 750 ingatlant érint. Mintegy 150 ember vesz részt a védekezésben homokzsákokkal és nagyteljesítményű szivattyúkkal. Eddig több mint 9000 homokzsákot használtak fel a védekezéshez - fűzte hozzá.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének közlése szerint az elmúlt 24 órában 12 alkalommal kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat Budapesten. Két esetben pedig épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél.

A viharos időjárás a vasúti közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott. A dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést, ezért Budapest és Székesfehérvár között vonattal, Székesfehérvár és Nagykanizsa között azonban csak vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni.

A Mávinform tájékoztatása szerint ez péntek reggelig már így is marad. A Somogy megyét érintő vasútvonalakon állandósultak a késések. A kaposvári vonalon felsővezeték zárlat miatt késnek a vonatok, és a dunántúli szárnyvonalakon is késésekre kell számítani.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében csütörtök délutánig több mint ötvenszer vonultak ki a megyei tűzoltók a vihar okozta károk miatt. Pest megyében, Dabas és Újhartyán között középfeszültségű vezetékre dőlt fák okoznak áramkimaradást, hasonlóképp Heves megyében, ahol Gyöngyösön, Mátrafüreden, Galyatetőn, Egerszóláton és Egerszalókon szakadozik a szolgáltatás.

Zala megyében 3000 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás, csütörtök délutánig 43 alkalommal vonultak ki a megyei tűzoltók a szélvihar miatti káresetekhez. Vas megyében a nap folyamán több mint ötvenszer riasztották a megyei tűzoltókat, Csákánydoroszlónál veszélyesen bedőlt egy harminc méteres fa a 8-as főút fölé, ami miatt azon a szakaszon lezárták az utat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt.

A viharos szél miatt jelenleg 9 megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Az előrejelzés szerint még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer/órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél: a viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Több helyen várható viszont jelentős mennyiségű csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.