Vérmérgezés

Hiába vitték a szülők kórházba - két orvos felelhet a csecsemő haláláért

41 fokos lázát a rá felügyelő nagymamája lázkúppal és borogatással próbálta csillapítani.

2014.04.18 09:07Havariapress

Két orvost vádolt meg a Egri Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel egy 6 hónapos csecsemő halálával kapcsolatban. 2013. január 5-én a késő esti órákban az alig több mint 6 hónapos leánygyermek belázasodott tarnabodi otthonában. 41 fokos lázát a rá felügyelő nagymamája lázkúppal és borogatással próbálta csillapítani. Mivel ez nem járt eredménnyel, kevéssel éjfél után felhívatta a hevesi orvosi ügyeletet, ahol többször is beszélt az I. rendű vádlottal, aki további házilagos lázcsillapítást javasolt.

A csecsemő állapota azonban nem javult, ezért az időközben hazaérkező szülei hajnali 3 óra körül az egri kórházba szállították. A gyermekosztályra azonban nem jutottak be, egy nővér ugyanis orvosi beutaló hiányában elküldte őket.

A szülők a gyermeket a Szálloda úti ügyeleti rendelőbe vitték, ahol a II. rendű vádlottat - az éjszakai ügyeletes orvost - tájékoztatták az előzményekről. Az ügyeletes orvos megvizsgálta a gyermeket, majd lázcsillapító injekciót adott neki, a kórházba azonban ő sem utalta be. Otthon a kislány állapota reggelre tovább romlott, ezért a szülők ismét az ügyelethez fordultak segítségért.

Végül - annak ellenére, hogy a nappali ügyeletes orvos már kórházba utalta - a gyermek dél körül, a Miskolci Gyermekellátó Központba történő szállítása során - meningococcus B baktérium okozta vérmérgeződés talaján kialakult sokk következtében - meghalt. Az ügyészség álláspontja szerint azzal, hogy a rájuk vonatkozó szakmai protokoll szabályait megszegték, a vádlottak hozzájárultak ahhoz, hogy a helyes diagnózis későn került megállapításra, így a beteg életben maradási esélyei csökkentek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.