Hóhelyzet

Aktuális útállapotok

Az Útinform szolgálatának 17.30 órai összesítése alapján az ország keleti felében folytatódik a havazás, a többi országrészben megszűnt a csapadék.

2014.01.25 18:23ma.hu

A Dunántúl északnyugati részén, valamint az északkeleti tájakon az északi szelet többfelé erős lökések kísérhetik, itt a friss hóval borított területeken hófúvásra is lehet számítani, a szél kisebb hótorlaszokat emelhet. A meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka folyamán mérséklődik majd a szél. Az elmúlt néhány órában a keleti országrészben 1-5 centiméternyi friss hó hullott.

Közúton elérhetetlen település, járhatatlan út jelenleg nincs az országban. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, az M3-as gödöllői, emődi, hajdúnánási és ófehértói, valamint az M35-ös hajdúböszörményi szakaszán egyelőre még téliesebb útviszonyok tapasztalhatóak. A havazásban érintett területeken a főutak jellemzően latyakosak, hókásásak, a déli megyékben már többfelé inkább nedvesek. Polgár és Kisvárda körzetében, a folyamatos intenzív havazás nyomán még havas burkolatra lehet még számítani a főúthálózaton. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területein, valamint az Alföld nagy részén havasak, hókásásak, Tapolca és Marcali körzetében jégbordásak az alsóbbrendű utak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak, a 17.30 órai állapot szerint mintegy 360 munkagép volt egyszerre a havazásban érintett területeken.

Az előrejelzések szerint vasárnap már nem várható jelentős havazás, de éjszaka a hőmérséklet többnyire -7 és -15 fok között alakul, a szélcsendes, kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet is csak -2 és -7 fok között valószínű. A burkolatra kijuttatott só azonban 0 fok alatt kevésbé tudja kifejteni olvasztó hatását, ezért könnyebben alakulhatnak ki síkos, csúszós útszakaszok. Éppen ezért arra kérjük a közlekedőket, hogy az éjszakai és kora reggeli órákban is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Útinform szolgálatunk munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalainkon továbbra is folyamatosan osztanak meg útállapotokról és útviszonyokról szóló összesítéseket, emellett a rendkívüli közlekedési eseményekről (balesetek, lezárások stb.) a www.utinform.hu weboldalon is informálódhatnak a közlekedők, diszpécsereink elérhetőségeit szintén ezen az oldalon érhetik el - áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.