Óriási előrelépés, hogy még senki nem halt meg

Még nem ölt a szénmonoxid, de sok a mérgezés

A fűtési idényben eddig 49 szén-monoxid mérgezéses esethez riasztották a tűzoltókat Budapesten.

2014.01.23 16:05MTI

Szeptember 20. és január 23. között a fővárosban összesen 53-an szenvedtek szén-monoxid-mérgezést, közöttük 18 gyermek - közölte az igazgatóság összesítése alapján Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Mint elmondta: óriási előrelépésnek tartják, hogy a vizsgált időszakban senki nem vesztette életét Budapesten szén-monoxid-mérgezés miatt. Ugyanis korában nem volt olyan év, hogy ne lett volna halálos kimenetelű mérgezés a fővárosban.

Ez tapasztalataik szerint annak is köszönhető, hogy rohamosan nő azon lakások száma, ahová már felszereltek szén-monoxid-érzékelőket. Az elmúlt négy hónapban harminc esetben mentették meg az otthon tartózkodók életét ezek a berendezések a fővárosban.

Mindennek kapcsán a katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okoz.

Ezért fontos minden fűtési szezon előtt és alatt a tüzelő- és fűtőberendezések, illetve a kémények ellenőrzése. Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy az új típusú nyílászárók szellőzőnyílással legyenek ellátva - figyelmeztetett a szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.