Rám-szakadék

Tűzoltó balesete - nem talált szabálytalanságot az OKF

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakmai vizsgálata szerint a tűzoltók a szabályoknak megfelelően jártak el, amikor halálos balesetet szenvedett egy mentést végző tűzoltó november 1-én a Rám-szakadékban.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.11.04 16:28MTI
MTI, archív

Megfelelő volt, mind a tűzoltók felkészítése, mind a védőfelszerelés. "Ez az eljárás így kell hogy történjen, így kell hogy végrehajtsák a kollégák ezt a feladatot" - fogalmazott Bérci László, az OKF tűzoltósági főfelügyelője.

Hozzátette, a baleset akkor történt, amikor épp fix kikötési pontot kerestek a sérült felhúzásához. Ezért nem volt még kötél a szerencsétlenül járt tűzoltón.

A dandártábornok felidézte, múlt pénteken nem sokkal 17 óra után kapták a jelzést, hogy három ember szerencsétlenül járt a Rám-szakadékban, közülük egy súlyos sérüléseket szenvedett.

A riasztásra a helyszínre indultak az esztergomi és a szentendrei egységek is, meghatározták a sérült helyét és két oldalról, alulról és felülről is hozzáláttak a mentéshez. A mentést fentről megkezdő páros fix kikötési pontot keresett a sérült felhúzására szolgáló, illetve magukat a tűzoltókat is biztosító kötél kikötéséhez, amikor Kövecs Gergő megcsúszott és lezuhant.

Az esztergomi tűzoltó olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Hangsúlyozta, hogy minden tűzoltót felkészítenek a kiképzés során ilyen jellegű mentési feladatok elvégzésére, és rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel, mentőövvel, karabinerrel és kötelekkel is. Vagyis nem igazak azok a sajtóhírek, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják - mondta Bérczi László.

Az OKF oktatási központjában megtartott sajtótájékoztatón bemutatták azokat a mentési gyakorlatokat és mászópróbákat, amelyek a kiképzés részei. A személymentési és önmentési gyakorlat során kiderült, hogy a mentésvezető minden alkalommal ellenőrzi az eszközöket, mentőövet, karabinereket, köteleket, amelyeket a bevetés közben használnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.