40,8 kilogramm heroin volt a lakóautóban

Hivatalosan drogcsempészéssel gyanúsítják a Híoszon elfogott magyarokat

Hivatalosan kábítószer-csempészéssel gyanúsították meg a görög hatóságok a Híosz szigetén elfogott három magyar állampolgárt - tájékoztatta pénteken Kaizinger Tibor athéni konzul telefonon az MTI-t, miután megkapta az előzetes letartóztatásba helyezésükről szóló bírósági okmányt.

2008.07.11 15:16MTI

A 11 éves kislány, aki a három felnőttel utazott és az egyik gyanúsított unokája, csütörtökön "épségben, egészségben" hazatért Magyarországra édesapjával. Repülőjegyét a magyar állam fizette. A gyanúsítottak - két férfi és egy nő - ügyében a nyomozás folytatódik, a cél úgymond a teljes hálózat felgöngyölítése, ezért akár hónapok is eltelhetnek, amíg kitűzik a tárgyalás időpontját.

Addig előzetes letartóztatásban maradnak, amit az ügyben eljáró vizsgálóbíró részben a nyomozás érdekeivel, részben pedig a görög büntetőeljárás egyik szabályával indokolt. A szabály szerint a Görögországban állandó lakóhellyel nem rendelkező gyanúsítottakat az első tárgyalásig előzetes letartóztatásban tartják, bár a konzul véleménye szerint az első indok esett nagyobb súllyal latba.

Arra a kérdésre, hogy a magyarok a vizsgálóbíró előtt is ártatlannak vallották-e magukat, a konzul azt felelte, hogy "védekezésükről nem áll módjában nyilatkozni". Felhatalmazás híján, a személyiségi jogokra hivatkozva a gyanúsítottakról sem árult el közelebbit. Korábbi közlések szerint a magyarok azt állítják: nem tudják, hogyan kerülhetett lakóautójukba a 40,8 kilogramm heroin.

A gépkocsi utazásuk során többször maradt felügyelet nélkül, Törökországban hosszabb időt töltött egy szervizben. A három - Törökországból érkező - turistát múlt szombaton vették őrizetbe Híosz szigetén. Előzetes letartóztatásba helyezésük óta a konzul mindannyiukkal beszélt. A csoport női tagját szombaton szállítják Athénba, vele várhatóan hétfőn személyesen is találkozik a konzul. A hozzátartozókkal szintén folyamatosan tartja a kapcsolatot a külképviselet. A nagykövetség intézkedett, hogy a gyanúsítottak megkapják szükséges gyógyszereiket, orvosi ellátásuk biztosított legyen és továbbra is azon dolgozik, hogy az elkövetkező időszakot a "lehető legkellemesebb körülmények között" tudják eltölteni. Hangsúlyozta, hogy a görög hatóságok nem akarnak a magyarokból bűnbakot csinálni. "Nagyon jelentős mennyiségű drogról van szó, amelyet meg kellett finanszírozni", ezért a görög hatóságoknak is érdeke, hogy feltárják az ügy minden részletét és kiderítsék az igazságot - tette hozzá.

Az eljárás következő szakaszairól a konzul elmondta, hogy a nyomozás során a hatóságok minden részletre kiterjedően ellenőrzik a vizsgálóbíró előtt tett tanúvallomásokat. Lezárulta után fogalmazzák meg a vádiratot, amelyet a szíroszi bíróságon, az égei-tengeri régió legfelső bíróságán fognak benyújtani.

A magasabb ítélethozatali fokozatot a konzul a megtalált kábítószer mennyiségével és értékével indokolta: utóbbit átszámítva több száz millió forintra becsülte. A gyanúsítottakra, ha bűnösségük bebizonyosodik, 10 és 25 év közötti börtönbüntetést szabhatnak ki. A kirendelt ügyvéd mellett a gyanúsítottak bármikor megbízást adhatnak itthoni szakembereknek is - erősítette meg a konzul. Több ügyvéd már jelentkezett is a külképviseleten, ahol megadták a hozzátartozók elérhetőségét. A kirendelt ügyvédet a görög állam biztosítja, a saját ügyvéddel járó költségeket azonban meg kell előlegezni, ezért felfogadásáról mindig a család dönt - fejtette ki az athéni konzul.

Megerősítette, hogy a magyarok ügye Görögországban is foglalkoztatja a közvéleményt: az írott sajtó, a televízió többször is beszámolt róla. Első alkalommal a lefoglalt drog mennyisége volt "nagyon-nagy hír", s a körülmények is ébren tartják az érdeklődést, mivel nem tipikus esetről van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.