Az áramszünet akár végzetes is lehetett volna

Órákon át kézzel lélegeztettek a Heim Pál Gyermekkórházban - elöregedett a hálózat

Feltehetően az elöregedett hálózatban keletkezett zárlat okozta az órákig tartó áramszünetet a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban, ahol emiatt kézzel kellett lélegeztetni az intenzív osztályon fekvő beteg gyermekeket.

2008.06.28 11:27HavariaPress

Pénteken este fél kilenctől, egészen éjjel fél 11-ig szünetelt az áramellátás a gyermekkórházban. Bár van az intézménynek szükséggenerátora, az nem tudott teljes üzemre kapcsolni a hálózati hiba miatt. A tűzoltók generátort vittek az Üllői úti kórházhoz, azonban azt sem tudták beüzemelni, mivel a kórház hálózatára csak az egymással nem kompatibilis csatlakozók átszerelésével tudtak volna rácsatlakozni.

A helyszínre elindult a polgári védelem nagyteljesítményű, 60 ezer wattos generátora is, de már nem volt rá szükség. Mire odaért, a kórház és a segítségükre siető áramszolgáltató szakemberei megtalálták a hiba forrását. Az áramszünet a legnagyobb gondot az intenzív- és a sürgősségi osztályon okozta. Az intenzíven leálltak az életbentartó- és lélegeztető gépek, ezért az orvosok és a nővérek felváltva - két órán keresztül - kézzel, ballon segítségével lélegeztettek két, súlyos állapotban lévő gyermeket.

A sürgősségi osztály mindvégig sötétségben volt, oda még pillanatokra sem tért vissza az áram, mely a szükséggenerátor teljes üzemi teljesítményre kapcsolásának próbálkozásai miatt más osztályokon másodpercekre visszajött ugyan, de aztán hosszú percekre újra megszakadt.

A sürgősségi osztály országos ügyeletet kellett volna, hogy ellásson, oda az egész ország területéről érkezhetett volna sürgős ellátásra balesetes gyermek, ám nem tudták volna ellátni - ezért a kórházak közti ügyeleti beosztást ideiglenesen át kellett szervezni.

A kórházban nem először fordult elő áramszünet, belső hálózata elöregedett. Pénteken este is beérkezett az áram az épülettömbbe, az áramszolgáltató szakemberei külső hibát nem találtak, odabent keletkezett a komoly problémát okozó zárlat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.