Személyi okmányokat követeltek - megkapják

Négyen felmásztak egy toronyba a debreceni menekülttáborban

A debreceni menekülttáborban szerda délutánra mind az öt afgán menekült lemászott a 30 méter magas átjátszó torony tetejéről, ahova reggel mentek fel; az igazságügyi tárca közlése szerint az afgánok személyi okmányokat követeltek, amelyeket végül megkaptak.

2008.06.11 16:54MTI
Fotó: MTI

Valamennyi afgán menekült délután négy óra előtt néhány perccel lemászott a toronyból, ahol reggel nyolc óra óta tartózkodtak. A lemászókat tapssal fogadták a menekülttábor egybegyűlt lakói. Az MTI közben megtudta, hogy módosították az érintett menekültek státusát, s kiadták számukra azokat a dokumentumokat, amellyel immár munkát vállalhatnak vagy akár továbbutazhatnak Magyarországról. 

Debrecen város polgármesteri hivatalának, illetve jegyzői hivatalának semmilyen mérlegelési joga nem volt ebben a kérdésben - mondta el az MTI-nek Kovács Zoltán, a városháza kommunikációs tanácsnoka. Tájékoztatása szerint a nap folyamán a központi nyilvántartásban megváltoztatták az érintett afgánok oltalmazotti státusát, így a helyi okmányiroda kiadhatta a várt dokumentumokat. A tanácsnok hangsúlyozta: mindezt központi eljárásra tették. 

Az afgán menekültek még reggel állítólag közölték a tábor vezetésével, hogy követeléseik vannak, s amennyiben azokat nem teljesítik, leugranak a toronyból. Az átjátszó torony a menekülttábor szélén, annak bejárata mellett van, de a kerítésen belül. A rendőrség reggel szalaggal lezárta a környéket és biztosította a helyszínt. Két mentőautó és a tűzoltók toronydaruja is a helyszínen volt.
 
Horváczy Emese, az igazságügyi tárca szóvivője és Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: Debrecenben a külföldiek oltalmazott státuszban vannak, és személyi okmányaikhoz szeretnének jutni, ezen iratok kiadását szeretnék felgyorsítani akciójukkal. 

Horváczy Emese közlése szerint az oltalmazottak személyazonosságát - a menekültekhez hasonlóan - a személyi igazolvány igazolja, így természetesen az okmányt az ilyen státuszú külföldieknek is ki kell adni. Daragó Réka hozzátette: az okmányt nem a BÁH, hanem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala készíti el.

Fotó: MTI

A Menedék Egyesület egyik debreceni szociális munkása arról számolt be, hogy az érintettek nem kapták meg azokat a személyazonosító iratokat, amelyek munkavállalásra vagy továbbutazásra jogosítanák fel őket. A menekülteket jól ismerő szociális munkás úgy fogalmazott: emberileg megérti őket - 20 éves, "normális, rendes emberek", akik dolgozni szeretnének. A papírjaikért egyébként naponta jártak a hatóságokhoz - fűzte hozzá. 

A toronyba felmászók több társa a debreceni okmányirodára ment, ahol állítólag olyan ígéretet kaptak, hogy még a nap folyamán valamennyien megkapják a várt dokumentumokat. Amikor ennek híre elterjedt, tapsban törtek ki a befogadó állomás előtt összesereglett menekültek, a toronyból azonban társaik akkor még nem jöttek le, azt kiabálva: nem hiszünk nektek. 

Némi riadalmat keltett a helyszínen, amikor az egyik menekült délután 3 óra után néhány perccel kimászott a torony vasszerkezetének külső felére és onnan kiabált lefelé, de néhány perc múlva visszatért a viszonylagos biztonságot nyújtó, korlátokkal körülvett szerelőállásba. A menedékjogról szóló törvény szerint a Magyar Köztársaság oltalmazottként "kiegészítő védelemben" részesíti azt a külföldit, aki nem felel meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de fennáll annak a veszélye, hogy származási országába történő visszatérése esetén őt súlyos sérelem érné. 

A törvény szerint nem lehet oltalmazottként elismerni azt a külföldit, akiről megalapozottan feltételezhető, hogy nemzetközi dokumentumokban meghatározott, béke elleni, háborús vagy emberiesség elleni bűncselekményt követett el, vagy olyan bűncselekményt, amelyre a magyar jog ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztés büntetés kiszabását rendeli.
 
Nem lehet oltalmazott az sem, aki az ENSZ céljaiba és elveibe ütköző bűncselekményt követett el vagy akinek a Magyar Köztársaság területén való tartózkodása a nemzetbiztonságot sérti. Az oltalmazotti kategória az európai uniós irányelvekben szabályozott kiegészítő védelmet jelent, így az unió minden államában ismert ez a státusz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.