Győri Törvényszék

Pécsi egyetemi vesztegetés : szabadlábon az elsőrendű vádlott is

Szabadlábra helyezte a bíróság a pécsi egyetemi vesztegetési per elsőrendű vádlottját - erősítette meg a Győri Törvényszék szóvivő bírája.

2012.12.05 12:35MTI

Máté Kinga közlése szerint az intézmény egykori gazdasági főigazgatójára lakhelyelhagyási tilalmat szabott ki a bíróság. A döntés nem jogerős, mivel az ellen az ügyész fellebbezést jelentett be.
   
A szóvivő az előző nap meghozott bírói döntés indokaként említette, hogy a férfi hosszú időt töltött előzetes letartóztatásban, és vallomást tett, ha ez nem is terjedt ki minden részletre.
   
I. Gábor korábban többször is kérte szabadlábra helyezését, egyik indoka éppen az volt, hogy már mintegy két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, de arra is hivatkozott, hogy szerinte vádlott-társai, illetve védőik igyekeznek elnyújtani az eljárást.
   
Bóka Tibor bíró október elején - az egyik ilyen beadvány elutasításakor azt közölte: a vádlottak nyilatkozattételének lezárultáig semmiképpen nem teljesíthető ez a kérés.
   
Az ügyben huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények - egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás - miatt.
   
A vádirat október eleji, csaknem három órán keresztül tartó ismertetése során elhangzott: az elsőrendű vádlott olyan szerveződést hozott létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző összegeket, valamint úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat, hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a pályázati érték "visszavárt" nyolc-tíz százalékát.
   
A vádirat szerint előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, illetve az is, hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy az alá tudjon ígérni, s az is, hogy "teljesítési szándék nélküli" cégekkel kötöttek szerződést, így "szivattyúzva ki" összegeket az egyetem számlájáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.