A feljelentő nem hagyja annyiba

Nem nyomoz a rendőrség Batiz lakáscsere ügyében

Elutasította a Batiz András volt kormányszóvivő szociális lakbérének megállapítása kapcsán a hivatali visszaélés bűntettének gyanújában tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

2008.05.30 08:26Magyar Hírlap

A feljelentő, Lászay János volt önkormányzati képviselő az elutasítással szemben panasszal élt. 

Az ügy előzménye: Batiz András 2001-ben, még az RTL Klub sztárriportereként, csere folytán jutott hozzá egy Andrássy úti önkormányzati lakáshoz, amelyben hét éve szociális lakbéren "tengődik". A szabályokat, bár világosak, mégis gyakran félreértik a hatóságok, ahogyan az 2001-ben is történt. A lakástörvény szerint a fő szabály az, hogy csere esetén a bérleti jogviszony megszűnik, az új bérleti szerződést viszont csak a bérlő vagyoni helyzetének vizsgálata után (annak ismeretében) lehet megkötni. 

Szociális lakbér csakis rászorultság okán adható. Ha így van, akkor törvénysértő módon állapították meg Batiz lakbérét, s ezzel az önkormányzatnak jelentős vagyoni hátrányt, Batiznak viszont jelentős vagyoni előnyt szereztek. Az önkormányzat vezetői a kirobbant botrányt követően úgy nyilatkoztak, hogy 2006 előtt csere esetén nem vizsgálták a rászorultságot, mert – állították – az akkori jogszabályok szerint nem is kellett, s ezért Batiz – szerintük – törvényesen fizet szociális lakbért.
 
Ha így van, nem egészen világos, miért rendelte el a Magyar Hírlap cikk megjelenésének napján a polgármester az összes VI. kerületi önkormányzati lakás bérleti szerződésének átvizsgálását, és miért kértek fel egy úgynevezett független szakértőt Batiz cseréjének kivizsgálására. Most megerősítve érezheti magát az önkormányzat, lám, a rendőrség is mindent törvényesnek talált. Batiz is fellélegezhet: a képviselő-testületi döntés értelmében maga is megvásárolhatja kedvezményesen, 3,2 millió forintért a 21,4 millió forintra értékelt lakást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.