Idős férfi az áldozat

Forr a bor - ölt a mustgáz

Mustgáz ölt meg egy idős férfit a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben.

2012.09.19 18:46MTI

Dobos Viktória hadnagy, a katasztrófavédelem megyei szóvivője elmondta: szerda délután kapták a jelzést a mentőktől arról, hogy egy a saját kertje terméséből bort készítő férfit kellene kimenteni a pincéjéből. A helyszínre érkező egység tagjai azonban már csak az idős ember holttestét tudták a felszínre hozni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szeptember 8-án közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a mustgáz a szüreti időszakban minden évben több, akár halállal végződő balesetet is okoz, pedig azok megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők.

Kifejtették: a mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában - írták az akkori közleményben.



A katasztrófavédelem a balesetek megelőzése érdekében a pincék megfelelő szellőztetését, a hordók nagy térben való elhelyezését és gázérzékelő riasztóberendezés használatát javasolta.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.