A legtöbb robbanótest a fővárosban volt

Kétezernél is több bejelentést kaptak idén a tűzszerészek

Eddig 2055 bejelentést kaptak az idén a honvédség tűzszerészei.

2012.09.05 16:31MTI

A legtöbb robbanótestet a fővárosban, Fejér és Veszprém megyében találták; csak Budapesten 140 robbanószerkezet került elő - tette hozzá Várkonyi Melinda főhadnagy, a honvédség tűzszerész és hadihajós ezredének kommunikációs tisztje. A honvédség tűzszerészei mintegy 11 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak át az országban, és 162 ezer robbanótestet találtak ( ennek körülbelül a kétharmada gyalogsági lőszer volt). A fellelt robbanótestek összesített súlya meghaladja a 15 tonnát - fűzte hozzá. 

Várkonyi Melinda közlése szerint a több mint 2000 bejelentésből 685 volt "A" kategóriás, vagyis olyan, amely azonnali beavatkozást igényelt. Az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy idén a rendkívüli szárazság és az alacsony vízállás miatt kerülhetett elő több robbanószerkezet a Balatonból. 

Horváth Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense július elején azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy még nagyobb légibombák is lehetnek a Balatonban, hiszen az Olaszországból érkező amerikai bombázók itt fordultak vissza, de a Szilézia felé tartó repülőgépek is gyakran itt engedték ki terhüket, vagy hajtottak végre kényszerbombázást például rossz időjárás vagy sérülés miatt. A tó szállítási útvonal is volt, így több kisebb robbanóeszköz is kerülhetett a vízbe.
 
Ugyanakkor a háború után megtisztított közeli területekről származó robbanószereket is beledobálhattak a tóba - fűzte hozzá. A hadtörténész emlékeztetett: a Balaton egy nagyon jól kiépített védelmi vonal, a Margit-vonal része volt a második világháborúban. Komoly harcok folytak a Balaton és a Velencei-tó között, amikor a szovjet hadsereg áttörte a védelmi vonalat, valamint 1945-ben az úgynevezett "tavaszi ébredéskor", amikor a németek indítottak hadműveleteket a környéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.