Ijedtében kiugrik az ablakon

Vigyázzunk házikedvencünkre szilveszterkor!

A szilveszteri mulatságok sírással, kétségbeeséssel végződhetnek a kutyát vagy más házikedvencet tartók között. Fontos tudnia a gazdiknak, mit tegyenek szilveszter éjjelére készülve, hogy az újévet is együtt tölthessék állatukkal.

2007.12.31 08:55ma.hu

A szilveszter az állatvédőknek gyakran munkával telik, megsokszorozódik a mentési feladat. A menhelyekre ilyenkor körülbelül tízszer több elkóborolt, ijedt, megriadt kutya kerül, mint egyébként. A Fehérkereszt Állatvédő Liga arra kéri az állattartókat, hogy a mulatozás előtt gondoskodjanak állataikról.

Sok kutya fél a petárdázástól, tűzijátéktól, szokatlan hangoktól, ha ezek az állatok nincsenek jól bezárva, sajnos világgá szaladnak rémületükben, és általában haza sem találnak. Jobb esetben csak az ágy alá bújt négylábúakat kell csitítgatni, de a szilveszteri mulatozás idején ez sem jó móka. Nálunk, a Fehérkereszt Állatvédő Ligánál valószínűleg a következő napokban is megtelnek a kennelek. Kérjük tehát a kutyatulajdonosokat, hogy amennyiben lehetséges, a háznak, lakásnak egy nyugodt helyiségébe zárják el a kutyákat.

Ha tudjuk, hogy az állat ijedős, akkor kérhetünk az állatorvostól nyugtatást, szedálást. Ma már van receptre kiváltható tabletta, amely veszély nélkül nyugtatja le az állatot. Még most keressük fel, hívjuk fel telefonon az állatorvost, beszéljük meg vele a teendőket! Dr. Mezősi László állatorvos véleménye szerint a kutyák megnyugtatására a Sedalin tabletta a legjobb megoldás, de ez a gyógyszer csak receptre kapható, állatorvosok írhatják fel. Nem veszélyes az alkalmazása, ha kikérjük szakemberek tanácsát. Ezen kívül a D.A.T. spray hasznos, ez bárki számára megvehető. Van feromon tartalmú, illatanyagot tartalmazó spray is, amivel a kutya fekvőhelyét kell befújni, vagy léteznek párologtatók is, de azok használatát már egy-két héttel korábban el kell kezdeni.

December 31. előtt - ha eddig nem tettük volna - erősítsünk egy értéktelen, erős nyakörvre, zsinórra megkülönböztető bilétát a gazda telefonszámával. Sajnos volt már példa rá, hogy az értékes nyakörvet lelopták az utcán gazdáját kereső állatról, ezért ne ilyet tegyünk rá.

A telefonszám persze jó, ha egész évben ott van az állaton, de legalábbis a következő pár napban mindenképp tegyünk rá ilyet. Házi gyártmányú biléta is jó, csak ne mosódjon el az írás rajta, esetleg a kartonpapír mindkét oldalára írjuk fel ugyanazt az elérhetőséget alkoholos filccel, tollal, és átlátszó ragasztóval (cellux) fedjük be a papírt. A telefonszám alapján az állatvédők felhívják a gazdát, és a kutya hazakerül.

Ahogy egyre elterjedtebb lesz a kutyák azonosítására a beültethető chip, úgy lesz egyre könnyebb az állatvédők dolga. Ezekben a napokban érdemes a sétákat is megrövidíteni, és még az egyébként szabadon sétáltatott ebekre is tegyünk most pórázt azért, mert ha valami "kedves" embertársunk petárdát dob felénk, akkor így meg tudjuk fogni az állatot.

Fontos tudni a gazdáknak, hogy az eltűnt kutyákat elsőként a sintértelepeket kell keresni!

Budapesten például itt: 1097 Budapest, Illatos út 23/A. Telefon: 06-1-280-6832, telefonon érdeklődni dec. 31-én és jan. 1-én 8 és 14 óra között lehet.

Továbbá vannak különböző kutyakereső fórumok, internetes oldalak, melyek segítséget adnak a menhelyekre bekerülő kutyákról. Ilyen például a www.zoldmagazin.com

Természetesen nem csak kutyák riadnak meg, hanem egyéb más házi kedvenc is. A macskára, mosómedvére, vadászgörényre, nyúlra, patkányra is vigyázzunk nagyon ezekben a napokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.