Vétett a közélet tisztasága ellen?

Újabb bűncselekménnyel vádolják Martfű jegyzőjét

Újabb, a közélet tisztasága elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja merült fel Martfű jegyzőjével szemben.

2012.04.24 14:18MTI

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közleményében azt írta: társtettesként, vesztegetés keretében, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt még pénteken elrendelték a gyanúsított őrizetbe vételét, de másnap kiengedték, mivel a kényszerintézkedés törvényi feltételei megszűntek.
   
A közleményből kiderül, hogy a korábbi gyanúsításokhoz hasonlóan a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város jegyzője ezúttal is vallomást tett, és beismerte a terhére rótt cselekmények elkövetését.
   
Keresztes Imre azt írta: a megalapozott gyanú lényege szerint L. Sándor vállalkozó - aki eszközbeszerzéssel kapcsolatban két esetben is pályázatot nyújtott be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - 2010 tavaszán megkereste a jegyzőt, akit a főügyész csak B. Edithként említ.
   
Balogh Edith a gyanú szerint félmillió forintot kért és kapott tőle, arra hivatkozva, hogy a pályázatok sikerének előmozdításáért ismerősén, I. Eszteren keresztül továbbítani fogja az összeget a hivatal illetékes ügyintézőjének.
   
A főügyészség a múlt héten Balogh Edithen kívül további három embert hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül I. Esztert múlt csütörtökön ugyancsak őrizetbe vették, majd szombaton kiengedték. Ezek a gyanúsítottak sem tettek panaszt, ők is vallomást tettek és beismerték a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.
   
Az MTI múlt pénteken számolt be arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Martfű város jegyzőjét. Balogh Edithet akkor kétrendbeli, társtettesként, vesztegetés keretében, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette, valamint egyrendbeli, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésére jogosult dolgozójával kapcsolatban üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette elkövetésével gyanúsították meg.
   
Az ügyben 2011 januárjában a Szolnoki Nyomozó Ügyészségen indult eljárás, majd az a hatásköri szabályok változása miatt 2011 júniusában átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. A főügyészség április 17-én állította elő a jegyzőt, és több helyszínen is házkutatást tartottak.
   
A megalapozott gyanú szerint 2011 januárjában Martfű önkormányzata pályázati felhívást tett közzé a Szolnok-Martfű kerékpárút Rákóczifalva-Rákócziújfalu-Martfű közötti szakaszának megvalósítására. A pályázat kiírása előtt - 2010 decemberében - a város jegyzője egy ismerősén keresztül megkeresett egy vállalkozót azért, hogy ajánljon egy kivitelezőt, aki olyan feltétellel is vállalná a munkák elvégzését, hogy - a pályázat kedvező elbírálásához nyújtott támogatásáért cserébe - a munkadíj egy részét visszajuttatná neki.

A felkért vállalkozó meg is találta - ahogy a főügyészség közleményében írta - "a feladatra alkalmas" kft.-t és annak vezetőjét, aki megegyezett a jegyzővel, hogy ha a cég nyeri meg a pályázatot, akkor a cégvezető a munkadíjból öt százalékot visszajuttat a jegyzőnek. A jegyző a pénzzel kapcsolatban azt állította, hogy abból neki semmi sem jutna, ugyanis azt a bizottsági tagok - a három érintett település polgármestere - között kell szétosztania. A cégvezető kétmillió forintot adott át a jegyzőnek.
   
A jegyző 2011 januárjában ugyanezt a cégvezetőt - a kapcsolatán keresztül - azzal a lehetőséggel kereste meg, hogy Tomajmonostora község önkormányzata pályázatot írt ki bel- és kültéri csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésére, és ezt a kft. szintén megpályázhatná. 2011. február végén - annak érdekében, hogy Tomajmonostorán - ahogy a főügyészség közleménye fogalmaz - "rendben menjenek a dolgok", a jegyző az ismerősén keresztül 1,5 millió forintot kért és kapott a kft. vezetőjétől.
   
A 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszának építését egy konzorcium végezte. Az elkerülő szakasz átadás-átvételi eljárása 2010 decemberében kezdődött. A 2011. február 8-ra tervezett műszaki átadás előtt néhány nappal a jegyző felhívta a konzorcium képviselőjét, és hárommillió forintot kért tőle azzal a megjegyzéssel, hogy "a nagy emberek szerint az üzembe helyezési eljárás során rendben lesz minden", de "ennek ára van".
   
A főügyészség szerint ebben az ügyben nem állapítható meg, hogy a pénzátadás megtörtént volna, de az biztos, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szakemberei nem vették át a főutat.
   
Keresztes Imre keddi közleményében azt írta: a nyomozás adatai szerint a közbeszerzési eljárásokat, illetőleg pályázatokat érintő cselekményekkel összefüggésben a döntéshozók, így az érintett települések polgármesterei sem kaptak pénzt, azt az elkövetők megtartották maguknak.
   
A Szolnok-Martfű kerékpárút Rákóczifalva-Rákócziújfalu-Martfű közötti szakaszának megvalósítására kiírt pályázatot nem a bűncselekményekkel összefüggésbe hozható gazdasági társaság nyerte el - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.