Vasárnaptól mentesít

OKF: munkába áll a fővárosi jégtörő

Üzembe helyezik a fővárosi jégtörő hajót a rendkívüli hideg időjárás miatt, elsősorban a Duna budapesti szakaszát fogja vasárnaptól mentesíteni, de szükség szerint a teljes hazai folyószakaszon bárhol bevethető - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

2012.02.11 20:31MTI

Tekintettel arra, hogy a Duna fővárosi szakaszán is megjelentek nagyobb jégtáblák, amelyek helyenként fel is torlódnak, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság intézkedett a fővárosi jégtörőhajó üzembe helyezéséről. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jégtörőhajóját szombaton készítették fel arra, hogy a Dunán kialakult kritikus jégtorlaszokat megszüntesse.

Csütörtök este tíz óra óta általános hajózási tilalom van érvényben a Duna teljes magyarországi szakaszán, amely alól csak a jégtörőhajók, a mentésben és kárelhárításban résztvevő hajók, a menedékhelyet biztosító hajók és a vízügyi hatóság hajói képeznek kivételt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hideg időjárás várhatóan nem enyhül az elkövetkező napokban, így a jégtörőhajó mindaddig üzemben marad, amíg a jég akadályokat képez és veszélyt jelent a hajózási útvonalakra. A közleményben emlékeztetnek, hogy a több mint egy hete tartó rendkívül hideg időjárás következtében az ország területén található szabad vízfelületeken eltérő mennyiségű és vastagságú jégréteg keletkezett.

A Dunán - amely fő nemzetközi hajózási útvonal és Magyarország legfontosabb hajózási útvonala - jégtáblák és jégtorlaszok alakultak ki. Ezek megszüntetése érdekében már a múlt hét végén megkezdődött Győrnél a jégmentesítés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.