Bíróságon kell elítélni a gyilkosságért?

Régi keletűek, de erősek a Zentai Károly elleni bizonyítékok

Régi keletűek, de erősek a Zentai Károly (Charles Zentai) elleni bizonyítékok, amelyek szerint 1944-ben katonaként harmadmagával megkínzott és megölt egy zsidó fiatalembert - jelentette ki a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője a The Australian című ausztrál lapnak nyilatkozva.

2008.04.25 08:41MTI

Ács Tibor szerint ha Ausztrália kiadja Magyarországnak a 86 éves Zentait, akkor bíróságon kell őt elítélni a gyilkosságért. A perben szabadon választhat magának ügyvédet, és a fővárosi bíróság katonai kollégiumának három bírája fog felette ítélkezni - tette hozzá. A gyanúsított tagadja a vádat, és attól tart, hogy "nem lenne része tisztességes eljárásban" magyar bíróság előtt, mert "felfújták az ügyet, és sok várakozás fűződik hozzá" - írta korábban az ausztrál lap a Zentaival készített interjú alapján.

Ács Tibor szerint ez nem igaz, a budapesti katonai bíróság jó színvonalú. A magyar jogrendszerben nincs esküdtszék, háromtagú bírói tanács ítélkezik mindig, amelynek tagjai mindig mások - mondta. A szóvivő elismerte: nincs már élő tanúja annak, hogy Zentai harmadmagával megkínozta, megölte és a Dunába dobta a 18 éves Balázs Pétert, amiért a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A bírák elé azokat a tanúvallomásokat tárja majd az ügyészség, amelyek a vádlott-társa, Nagy Lajos elleni 1948-as perben szerepeltek. "Ezek megfelelő bizonyítékok, és elég sok van belőlük" - jelentette ki. Az ausztráliai legfelsőbb bíróság elutasította szerdán Zentai fellebbezését, amelyet kiadatási meghallgatása ellen nyújtott be, s ezzel megnyílt a lehetősége annak, hogy lefolytassák a kiadásával kapcsolatos eljárást a perthi bíróságon. A jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ kezdeményezte az eljárást Zentai ellen. Feljelentése alapján a magyar katonai ügyészség megvizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte Zentai kiadását.

A Fővárosi Bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki 2005. március 3-án a feltételezett háborús bűnös ellen. 2005. július 8-án - a magyar kiadatási kérelem alapján - az ausztrál hatóságok letartóztatták Zentait, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint Zentainak nincs félnivalója, ha ártatlan. "Magyarország tekintélyes igazságügyi rendszerrel rendelkező demokratikus állam. Ez nem a kommunista Magyarország" - idézte őt egy korábbi számában az ausztrál lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.