Engedély nélkül zajlanak a telefonálós műsorok

Tiltott szerencsejátékok a tévében

Televíziós csatornákon sugárzott, emelt díjas telefonhívás vagy sms útján elérhető játékok kapcsán vizsgálódott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és annak jogelődje. A szerencsejáték felügyeleti szakterület megállapította: az érintett gazdasági társaságok tiltott szerencsejátékot szerveztek.

2011.10.04 08:59ma.hu

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény értelmében szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos tétfizetés ellenében, meghatározott feltételekkel nyereményre válik jogosulttá akkor, ha a nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. A törvény rendelkezik továbbá arról is, hogy a szerencsejáték szervező tevékenység folytatásához az állami adóhatóság engedélye szükséges, valamint tiltott szerencsejátéknak minősít minden engedélyköteles szerencsejátékot, melyet a NAV engedélye nélkül szerveznek.
 
Az adóhatóság megállapította, hogy a játékfeltételektől függően egyes játékok engedélyköteles szerencsejátéknak minősülnek. Például az úgynevezett „betelefonálós” műsorok esetében a szerencsés néző az emelt díjas hívással megfizette a tétet, nyereményben részesült, és ennek megszerzése túlnyomórészt a véletlentől függött. Így a játék szerencsejátéknak minősült, melyekre szervezőjük nem kért és nem kapott engedélyt. Ezért a hatóság az országos és helyi vételkörzetű tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokat 500 ezer forinttól 8 millió forintig terjedő bírság megfizetésére kötelezte.
 
A megbírságolt gazdasági társaságok a több tucat közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálatát kérték. Az eljárások döntő többsége jogerősen lezárult, melyekben a bírói ítéletek kivétel nélkül a NAV-nak adtak igazat.
 
A NAV a jövőben is kiemelt figyelmet fordít az engedély nélküli szerencsejátékkal kapcsolatos jogsértések megelőzésére, és további hatósági eljárásokat indít a hasonló tevékenységet folytató gazdasági társaságokkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.