Vésik a petíciót

Kulturális világörökség akar lenni a Wikipedia

Petíció útján keres támogatókat a Wikipedia, hogy elsőként válhasson a világ digitális kulturális örökségévé.

2011.05.23 17:58MTI

A több ezer önkéntes által írt online lexikon hétfőn hozta nyilvánosságra felhívását.

"Kérjük, segítsenek nekünk meggyőzni az UNESCO-t, hogy a világörökségi státusz megszerzésének kritériumait az új, digitális korszakra megfelelően reformálják meg.

A világörökséggé válás útja hosszú és meglehetősen összetett. Az egyes projektek nem jelöltethetik magukat önállóan, csak az adott ország tehet javaslatot.


A kezdeményezés apropóját a Wikipedia tízéves jubileuma adja. Az online lexikon céljául tűzte ki, hogy az emberiség tudását bárki számára szabadon elérhetővé teszi.

Jelenleg azonban stagnál, sőt esetenként csökken a bedolgozók száma - a világörökségek listájára való felvétellel ezt a problémát is orvosolni szeretnék a szervezők.

A Wikipedia "az emberi alkotóerő mestermunkája" - mondta el Sebastian Smooth, a Wikimedia Németország - a kezdeményezés előmozdításán fáradozó szervezet - képviselője Berlinben. Smooth hozzátette: a Wikipedia ezzel eleget tesz az UNESCO kitüntetésének egyik legfontosabb kritériumának. Egyelőre kérdéses, hogy a többi feltételt is kielégíti-e.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.