Muszáj megfigyelni a turistákat

Szétlopják a Kolosszeumot?

A Római Birodalom egyik legimpozánsabb, napjainkig fennmaradt épülete a Kolosszeum, amely a világ egyik leglátogatottabb történelmi műemléke. Minden évben turisták ezrei látogatnak el ide. Van, aki megelégszik az épület látványával, néhányan azonban szeretnének egy kis darabot hazavinni belőle vagy épp a műemléken kívánják megörökíteni látogatásukat.

2011.05.19 18:42ma.hu

Az amfiteátrum megóvásának biztosításához elengedhetetlen a magas szintű biztonság, amely az építészeti értékek megőrzéséért felelős helyi kormányhivatal – a római Soprintendenza Archeologica – számára is kulcskérdés.

Néhány évvel ezelőttig a Kolosszeum számos rögzített, alacsony felbontású kamerát tartalmazó analóg biztonsági rendszerre támaszkodott. A biztonsági személyzet azonban ezzel a rendszerrel nem tudta megfelelő pontossággal végezni az amfiteátrum megfigyelését. A felvétlek minősége gyenge volt, és sok esetben nehezen lehetett azonosítani és rekonstruálni a rögzített eseményeket. A római Soprintendenza Archeologica ezért 2010-ben belevágott egy kihívásokkal teli projektbe, amely során a Kolosszeum analóg megfigyelési infrastruktúráját egy IP adatátviteli hálózatba integrált kibővített és korszerűsített CCTV-rendszerre cserélte.

A potenciális rendszerek felmérése során, Piero Meogrossit, a római Soprintendenza Archeologica Kolosszeumért felelős műszaki igazgatója a Canon hálózati videomegoldásait választotta. Kapcsolatba lépett a Canon egyik partnerével, az SN Tecnica helyi rendszerintegrátorral.

„A biztonságot nem csak az elavult és rossz teljesítményű analóg kamerák korlátozták, de a kábelek elhelyezése is nehézségekbe ütközött. A római Soprintendenza Archeologica rendkívül körültekintően jár el a Kolosszeumot érintő beavatkozások engedélyezésével kapcsolatban, az épület megóvása érdekében pedig szigorúan korlátozzák a területen végezhető munkálatokat. Egyértelmű volt, hogy minél kevesebb kamerát szerelünk fel, annál kisebb a műemlék esetleges megrongálódásának kockázata” – tette hozzá Sergio Nitti, az SN Tecnica vezérigazgatója - „Kompakt vázuk diszkrét megjelenést kölcsönöz a kameráknak, a PTZ (Pásztázás/Billenés/Zoom) funkcióik pedig jelentősen bővítik a Kolosszeum megfigyelésének lehetőségeit.”

A javasolt Canon videomegfigyelő-rendszer 26-szoros optikai zoommal rendelkező PTZ hálózati kamerákból áll, amelyek a meglévő CCTV-berendezésekhez csatlakoznak. Az SN Tecnica által kialakított diszkrét hőszigetelő burkolat megvédi a kamerákat és az egyéb elektromos berendezéseket a szélsőséges időjárási hatásoktól. A rendszerintegrátor egy titkosított Wi-Fi kapcsolatot is létrehozott, amely biztosítja a távoli adatátvitelt a Kolosszeum két biztonsági megfigyelőközpontja között.

A helyi vezérlőterem távoli kapcsolattal csatlakozik a fő vezérlőteremhez, ahol az SN Tecnica egy nagy kapacitású tárolókiszolgálót helyezett el, amelyen a Canon szoftverének személyre szabott, olasz nyelvű verziója fut. Ez fontos követelmény volt a Kolosszeum részéről, hiszen olasz nyelvű platformot szerettek volna használni annak érdekében, hogy az olasz biztonsági csapat számára egyszerű és könnyen átlátható munkakörnyezetet teremtsenek.
A PTZ funkciók segítségével könnyen beállítható a látószög, és a lefedettség teljes, 360 fokos vízszintes látómezőre kiterjeszthető. A képek a PTZ mozgások közben is tiszták és elmosódás-mentesek maradnak. Bizonyos mozgások észlelésének esetén a kamera beállítható „pásztázásra és billenésre”, valamint a téma mozgásának követésére.

Emellett az amfiteátrum kulturális és művészeti értékeinek népszerűsítésére létrehoztak egy „Colosseumweb” elnevezésű multimédiás platformot is. Ezen keresztül a jövőben további Canon hálózati kamerák is elérhetőek lesznek a tervek szerint, így a látogatók azonnal virtuális sétát tehetnének az épületben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.