Festmények, ékszerek, vallási tárgyak

Digitális adatbázisban kutathatók a náci megszállás idején zsákmányolt műkincsek

Az amerikai Nemzeti Levéltár, amely tíz másik intézménnyel együttműködve hozta létre a különleges online archívumot, bejelentette: digitális adatbázisban kereshetőek a náci megszállás idején Európa szerte zsákmányolt műkincsek, köztük festmények, ékszerek és vallási tárgyak.

2011.05.06 18:44MTI

"Nem kell többé körbeutazni a világot és vagyonokat elkölteni egy-egy műkincs felkutatására" - közölte csütörtökön James Hastings, az amerikai Nemzeti Levéltár munkatársa. A digitális adatbázis még csak kezdeti stádiumát éli, de jelentős mérföldkövet jelent a műkincsekről feljegyzéseket őrző intézmények sikeres együttműködését célzó, 15 éves múltra visszatekintő folyamatnak.   
   
Adolf Hitler hatalomra kerülése és a második világháború befejezése közötti években a nácik több millió műkincset zsákmányoltak be Európa-szerte. A műtárgyak nagy része később visszakerült az eredeti helyére, ám sokat közülük soha többé nem láttak viszont a tulajdonosai, akik közül több millióan vesztették életüket a holokauszt idején.
   
A mostani kezdeményezésben részt vevő hét ország tizenegy intézményének illetékesei szerint az adatbázis elsősorban a kutatóknak jelent majd nagy segítséget, de bárki szabadon és könnyedén használhatja az egykori családi kincsek felkutatása érdekében. Az adatbázisnak egyelőre nincsen egységes keresőmotorja, vagyis a felhasználók az egyes intézmények weboldalain belül tudnak keresgélni az általuk őrzött feljegyzésekben. Az intézmények reményei szerint idővel egy Google-hoz hasonló felhasználó barát megoldást találnak majd.
   
Az adatokat a Footnote.com és a Utah állambeli Provo városából működtetett Ancestry.com weboldalak segítségével digitalizálták. Az adatbázist a Nemzeti Levéltár országszerte működő 44 intézményéből ingyenesen, az otthoni számítógépekről pedig a Footnote.com regisztrált tagjaként lehet elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.