Öt év alatt megtízszereződik digitális adatmennyis

Robbanásszerűen nő a digitális univerzum

2007-ben a digitális univerzum mérete 281 milliárd gigabájt (281 exabájt) volt, ami körülbelül 10 százalékkal nagyobb a korábban becsült értéknél. Összesítve majdnem 60 százalékos növekedési arányával a digitális univerzum gyorsabban növekszik, mint gondolták és 2011-re közel 1,8 zettabájt (1800 exabájt) méretűvé válik (vagyis öt év alatt megtízszereződik).

2008.03.25 13:30ma.hu

Az emberek "digitális árnyéka" - vagyis az átlagos személyekről naponta létrejövő digitális információ mennyisége - már most felülmúlja azt az adatmennyiséget, amit az egyének maguk aktívan létrehoznak - olvasható az EMC sajtóközleményében.

Mit nevezünk "digitális árnyéknak"?

Az EMC által szponzorált IDC kutatás vizsgálta, hogy milyen interakcióban áll egymással a társadalom és a digitális univerzum, milyen aktív részvételt vállalnak az emberek a digitális univerzum építésében - otthagyva digitális lábnyomukat Internet-felhasználóként és a közösségi hálózatok használójaként, az e-mail küldéssel, a mobiltelefonok használatával, a digitális kamerákkal és a bankkártya-tranzakciókkal. A kiadvány rávilágít arra is, hogy gyorsan növekszik az egyedek passzív hozzájárulásának mértéke is - ezt hívják "digitális árnyéknak". Az emberek "digitális árnyéka" - vagyis az átlagos személyekről naponta létrejövő digitális információ mennyisége - már most felülmúlja azt az adatmennyiséget, amit az egyének maguk aktívan létrehoznak.

Hogyan oszlik el ez az információmennyiség az emberek között?

A digitális univerzumban 2007-ben majdnem 45 gigabájt információ jutott a Föld minden egyes emberére - ami 17 milliárd 8 GB-os iPhone memóriájában férne el. Az IDC új kutatása megmutatta, hogy a digitális univerzum nagyobb és gyorsabban növekszik, mint eredetileg feltételezték; ez a digitális kamerák, digitális biztonsági kamerák és digitális televíziók egyre nagyobb számának, valamint az információ-replikációs trendek mélyebb szintű megértésének következménye. A digitális univerzum másik rendkívül gyorsan bővülő szegmensét a fejlődő országok Internet-hozzáférései, az érzékelőkre épülő alkalmazások, a "felhő típusú feldolgozást" (cloud computing) támogató adatközpontok és a sokmillió online felhasználó által létrehozott digitális tartalomból összeálló közösségi hálózatok alkotják.

Milyen hatással van mindez az emberek életére?

A hatalmas mennyiség és a robbanásszerű bővülés miatt mind a fogyasztók, mind a cégek sokféleképpen és erősen érzik a digitális univerzum hatásait. Az IDC kimutatta, hogy az információrobbanás újfajta komplexitást generál az egyre több és sokszínűbb digitális információ kezelésével megbízott informatikai szervezetek számára. A fogyasztók is küzdeni fognak a saját digitális adataikkal, amikor megpróbálják kitalálni, hogy mi történjen az általuk létrehozott információkkal.

Milyen fontosabb események várhatóak a közeljövőben a digitális univerzumban?

Öt éven belül kétmilliárd ember fogja használni az Internetet és hárommilliárd embernek lesz mobiltelefonja.

A megfigyelő kamerák leszállított egységeinek száma évről-évre megduplázódik. A digitális tévékészülékek száma tavaly megduplázódott és 2011-re meg fogja haladni az 500 milliót.

Közel 1200 exabájtnyi tárolóeszközt szállítanak le 2007 és 2010 között (ez 10 százalékos növekedés a korábbi előrejelzéshez képest). A személyes adattároló eszközök - külső merevlemez-meghajtók - leszállított egységeinek a száma 2007 minden várakozását meghaladta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.