Csiripelhetnek az ügyvédek

A brit legfelsőbb bíróság engedélyezi a Twittert a tárgyalótermekben

Az igazságszolgáltatás alsóbb szintjei után a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a tárgyalótermi szöveges "csiripelést", így például a Twitter közösségi portál használatát Nagy-Britanniában.

2011.02.03 19:25MTI

A testület csütörtökön úgy fogalmazott, hogy újságírók, jogi képviselők és a közösség tagjai élhetnek a szöveges alapú élő kommunikáció eszközeivel - többek közt a Twitter mikroblog használatával -, hogy tájékoztassák a külvilágot arról, mi folyik a tárgyalótermekben.

A bíróság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy lehetnek kivételek, például olyan ügyekben, amelyekben gyerekek is érintettek.

Korábban hozott állásfoglalások alsóbb szinten már lehetővé tették a csiripelést, azzal a kitétellel, hogy az engedélyt megtagadhatják, ha büntetőjogi eseteket tárgyalnak, és megvan a kockázata annak, hogy a Twitteren közzétett információ befolyásolhatja a tanúkat vagy az esküdteket. Kamerák és a rögzítésre alkalmas egyéb eszközök használata továbbra is tilos a brit bíróságokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.