Tényleg megjött a szervízcsomag

Holnap jön a Vista SP1

A régi ígéret úgy tűnik, valóra válik: március 18-án debütál a Windows Vista első szervízcsomagja - legalábbis annak első, egyelőre csak öt nyelven elérhető változata. A többi nyelv később jön, talán a várt teljesítménynövekedés is - eddig kevés pluszról hallani.

2008.03.17 14:15ma.hu

Megbízhatónak ítélt források szerint holnap debütál a Vista első szervízcsomagja, a régen várt SP1: igaz, már február óta tesztelhető, de a Microsoft Download Centeren és a Windows Update-en keresztül csak most válik elérhetővé.

A csomagban elsősorban hibajavítások és teljesítményfokozó finomítások szerepelnek - elvileg. Az eddigi visszajelzések szerint ugyanis lényeges sebességnövekedés vagy kompatibilitás-javulás nem jellemzi a szervizelt rendszert sem. Ellenben a BitLocker más képes lesz több meghajtót is titkosítani.

És az eddig bevált hackelési trükköket is kezeli a Vista. A legnépszerűbb megoldásokkal megbűvölt rendszerek nem működnek tovább, újra kell majd őket aktiválni - viszont most már nem csak harminc napig lehet majd használni a regisztrálatlan rendszert, de folyamatos jelzésekkel szórakoztatják majd az illetéktelen usereket: lehet, hogy a rendszer nem eredeti.

A késés oka bizonyos hardverelemek viselkedése a Microsoft szerint - bizonyos hardverelemek mellett telepítve a rendszert az folyamatosan újraindul. A gyártóknak pedig adnak egy kis időt a hibák kijavítására - addig pedig nem ajánlja fel a Vista a frissítést, ha ilyen hardvert is irányítania kell.

A frissítés egyelőre csak kézi irányítással indítható el, az automatikus update egy hónap múlva lesz elérhető - várakozások szerint akkor már minden nyelven.

Sőt, ezzel egyidejűleg a rendszer árát is lejjebb viszik: az Ultimate ára 80 dollárral csökken, az upgrade verzió pedig 40 dollárral lesz olcsóbb. A Home Premium ára harminc dollárt esik (159-ről 129- dollárra), alig titkolt vevőcsalogató hatással. Magyarországon várhatóan az SP1gyel érkezik ez a kedves gesztus.

Úgyhogy egy hónapig még ne vegyenek Vistát, ha nem muszáj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.